<-- NIET ACTIEF -->

Een specialist die nadrukkelijk de link legt tussen hartklachten en te weinig slapen, te veel stress en slechte voeding– dat zien we niet zo vaak. Toch is dat precies wat cardioloog Leonard Hofstra doet in zijn boek SLIM in 12 weken. Volgens hem kan hij  met zijn boek meer mensen redden van hart- en vaatziektes dan in zijn spreekkamer. gezondNU vroeg aan de cardioloog van Cardiologie Centra Nederland hoe dit  zit. Kan een boek je ongezonde leefstijl veranderen?

Afvallen en stress

“In 2003 en 2004 toonde verschillende onderzoeken aan dat hart- en vaatziektes voor negentig  procent ontstaan door een slechte lifestyle. Ik hield me alleen bezig met de mensen in mijn spreekkamer, via één op één gesprekken. ‘Dokter, ik slaap zo slecht’, hoorde ik vaak. Of: ‘Ik wil wel afvallen, maar ik heb zoveel stress’. Dat begon aan mij te knagen, want daar is veel aan te doen.”

“Het was de aanleiding dat ik op zoek ging naar een manier om dit grootschalig aan te pakken. Samen met mijn goede vriend dr. J. Narula op dit moment verbonden aan Mount Sinai Heart in New York, zette ik het HAPPY-project op. Hier bepalen we tijdens een soort gezondheidskamp het hartrisico op grote schaal en geven we lifestyle coaching. Via het HAPPY project kan ik niet iedereen helpen, daarom  gaat het boek verder. Iedereen kan thuis aan de slag.”

Te dik door slecht slapen

“Als specialist in hart- en vaatziekten schrijf ik niet alleen een boek vol met recepten. Het boek pakt naast voeding en dieet ook andere factoren aan, zoals stress en slecht slapen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je door stress en slecht slapen meer slechte gewoontes krijgt. Wanneer je slecht slaapt, ga je overdag vaak snacken om de slechte nacht te compenseren. Of je gaat even roken om de stress te verdrijven. Daarom gaat SLIM met je hele lifestyle aan de slag.”

Waarom word je te dik?

“Het is zeker makkelijk vol te houden. Doordat niet alleen je voeding maar ook andere factoren worden aangepakt, kom je sterker in je schoenen staan. Je leert ook de achtergronden kennen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen gaat afvallen, zonder extra te bewegen verlies je spiermassa waardoor je slap en futloos wordt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, het gaat er juist om dat je vet verliest. En doordat SLIM ook leidt tot betere slaap en stress vermindert, is het veel beter vol te houden. Je maakt je gezonde lifestyle daarmee duurzaam en zo voorkom je het gevreesde jo-jo effect. ”

Gezonde leefstijl = 50 procent winst

“Met dat een gezonde leefstijl kun je de risico’s op hart en vaatziekten met ongeveer 50% verminderen. Een gezonde lifestyle heeft overigens niet alleen effect op je hart maar ook op je lichamelijke gezondheid, psychische welzijn en omgeving. Er is dus heel veel te winnen. ”

Meer bruin vet door koud douchen

“Het idee hierachter is dat een sterke koudeprikkel de bruine vetcellen in werking zet, mits de koudeprikkel op zijn minst enkele minuten wordt toegediend. Het actief worden van het bruine vet zorgt ook voor de verbranding van het witte vet, dat is het vet waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Daarbovenop zet koud douchen je stofwisseling flink aan en zo verbrandt je extra calorieën. En zo helpt de kou je om sneller af te vallen.”