<-- NIET ACTIEF -->

In Korea staat het dagelijks op het menu als bijgerecht: kimchi. Oftewel, gefermenteerde kool gemengd met andere groentes. Het waait inmiddels ook over naar Nederland, maar wel met een zacht briesje. Van ons mag dat best een flinke storm worden. Deze vijf geheimen laten zien waarom kimchi ook een plek verdient in jouw keuken.

Geheim 1: Het hoofdingrediënt van kimchi is Chinese kool

Deze kool vindt zijn oorsprong in het Noorden van China, maar wordt tegenwoordig ook in Nederlandse kassen geteeld. Chinese kool is knapperig van structuur en heeft een enigszins zoete smaak en niet de bekende koolsmaak. Voor het maken van kimchi wordt de kool ingelegd in zout, chilipeper en specerijen. Meestal worden er ook andere gepekelde groenten gebruikt. Het wordt dan ook wel Koreaanse zuurkool genoemd.

Geheim 2: Het gerecht is gezond voor je darmflora

Kimchi is een topper voor je gezondheid. Zo bevat het weinig calorieën en zit het vol met vezels, vitamines en mineralen als calcium en ijzer. Daarnaast bevat dit bijgerecht goede bacteriën en is het een gefermenteerd gerecht. Je raadt het al: hierdoor is kimchi gezond voor de darmen. Hebben we je al overgehaald om dit bijgerecht een keertje te proberen?

Geheim 3: De gefermenteerde kool blijft lang goed

Onder de juiste omstandigheden, blijft kimchi jaren houdbaar. Maak je het zelf, dan is het gebruikelijker om het zo’n vier weken te bewaren. Om het bijgerecht zo vers mogelijk te houden, is het verstandig om de pot niet constant te openen en aan lucht bloot te stellen. Duw de kool ook zo ver mogelijk in de pot, totdat de vloeistof boven de kool komt.

Geheim 4: In Korea bestaan speciale koelkasten

Kimchi bewaar je in een zuurstofvrije pot. Beugelpotten zijn ideaal door de rubberen rand die erin zit. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen lucht bij kan. Vervolgens bewaar je de gevulde pot op kamertemperatuur of in de koelkast. Koreanen hebben dit wat makkelijker gemaakt door speciale kimchi-koelkasten te maken. In deze koelkast zitten meerdere vakken die geen zuurstof toelaten. Ook is de koelkast op de perfecte temperatuur ingesteld. Veel Koreanen hebben zo’n koelkast in huis staan.

Geheim 5: Kimchi smaakt lekker op een tosti

Koreanen zijn trots op het gerecht en eten het bij vrijwel elke maaltijd als bijgerecht. Leuk: iedere regio heeft zijn eigen ingrediënten, waardoor je eindeloos kunt variëren. Daarnaast past kimchi ook nog eens bij vrijwel alle maaltijden. Als bijgerecht, maar je kunt het ook aan een gerecht toevoegen. Denk aan:

  • Stop wat kimchi tussen je tosti, taco of quesadilla
  • Meng de Chinese kool door de nasi of bami
  • Doe wat als beleg op je pizza