<-- NIET ACTIEF -->

Tompouce, alcohol, borrelnootjes en bitterballen – hét eten en drinken voor tijdens een feestje. Lekker? Ja! Gezond? Niet echt. Wij geven vier simpele recepten die het goed doen op elk feestje. Tijdens feestdagen als Koningsdag en het WK scoren ze extra goed. Waarom? De hapjes zijn oranje!

Recept 1: Smoothie met sinaasappel

Frisdrank en alcohol maken plaats voor deze tropische, oranje smoothie. Een lekkere dorstlesser!

Benodigdheden:

  • halve ananas
  • 2 sinaasappels
  • 500 ml kokosnootwater
  • 1 mango

Schil het fruit en snijd het in kleine stukjes. Stop het vervolgens in de blender of (slow)juicer. Tip: Heb je nog wat sap over? Maak hier dan ijsblokjes van. Voor extra pit hak je een Spaanse peper fijn en verdeel je dit over de blokjes.

Recept 2: Oranje balletjes met kokos

Als je van worteltaart houdt, dan vind je deze snack ook om over naar huis te schrijven. En hij is zo klaar, omdat je hem niet hoeft te bakken.

Benodigdheden:

  • 160 gram wortels
  • 40 gram walnoten
  • 30 gram rauwe cashewnoten (te koop bij natuur- en notenwinkels)
  • 30 gram dadels
  • 1 theelepel geraspte gemberwortel
  • sinaasappelrasp
  • kokosrasp

Schil en was de wortels en snijd ze in grove stukken. Maal het fijn in een keukenmachine en zet het vervolgens apart. Maal dan de walnoten en de cashewnoten fijn en voeg de dadelstukjes toe. Meng dit mengsel daarna met de wortels. Vorm 12-15 balletjes en rol ze door de geraspte kokos. Zet het in de koelkast voor minimaal een uur.

Recept 3: Pittige worteldip

Lekker om een (volkoren) pitabroodje in te dippen. Dit recept is vrij van gluten en suiker.

Benodigdheden:

  • 500 gram winterwortels
  • zout
  • 1,5 theelepel knoflookpuree op olie
  • 3 eetlepels komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1,5 eetlepel citroenrasp
  • 7 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • zwarte peper
  • halve eetlepel sambal oelek
  • 6 (volkoren) pitabroodjes

Maak de wortels schoon en snijd ze in stukjes. Stop ze in een pan met weinig water en kook het in ongeveer tien minuten gaar. Stop de wortels in een keukenmachine en voeg knoflook, 1 theelepel sambal, 2 theelepels komijn en 1 theelepel koriander toe, pureer het vervolgens. Voeg beetje bij beetje citroensap en olijfolie toe tot er een smeuïge puree ontstaat. Meng in een kommetje de rest van sambal, komijn, koriander en olijfolie. Bestrijk de pitabroodjes met de kruidenolie en snijd ze in puntjes. Gril de broodjes in twee minuten goudbruin. Ook lekker met een beetje veldsla en olijven.

Recept 4: Chocolade-mandarijntjes

Mmm, fris en zoet tegelijk! Natuurlijk dippen we het in de puurste chocolade die we kunnen vinden.

Benodigdheden:

  • Rijpe mandarijnen
  • Pure chocolade
  • Eventueel zeezout, chili flakes, (pistache)noten, discodip

Pel een paar rijpe mandarijnen en haal de partjes los van elkaar. Verwarm de pure chocolade au bain-marie en dip hier vervolgens de helft van het partje in. Besprenkel eventueel met een beetje zeezout, chili flakes, (pistache)noten of discodip. Laat de chocolade goed opdrogen.

Recept 5: Knaloranje ijsjes

Wij eisen ijs! IJs is altijd lekker en als die oranje is, dan is het helemaal jummie. Ook fijn: het is zo gepiept. Daar maak je vrienden mee tijdens een feestje.

Benodigdheden:

  • 4 perssinaasappels
  • 1 banaan
  • 1/2 limoen
  • Blender en ijsvormpjes

Pers de sinaasappels en limoen uit en giet het sap in een blender. Pel de banaan en stop die ook in de blender. Mix goed en giet het sap dan in de ijsvormpjes. Zet de vormpjes minimaal vijf uur in de vriezer, totdat het sap helemaal bevroren is. Houd de vormpjes onder warm stromend water en je kunt de ijsjes eten. Tip: Je kunt de banaan ook vervangen voor yoghurt; dan krijg je gezonde split ijsjes.

[bron recepten: ah.nl, girlscene.nl, culy.nl]