<-- NIET ACTIEF -->

Als er iets is waar je bijna iedereen blij mee maakt, dan zijn het wel gebakken aardappelen. Krokant, goudbruin en met een flinke klodder mayonaise. Maar hoe bak je je piepers knapperig zonder ze te laten verbranden? En moet je de aardappelen wel of niet voorkoken? Wij onthullen de best bewaarde geheimen.

Beeld je de lekkerste gebakken aardappelen in die je ooit in leven hebt gegeten. Zie je ze voor je? Kun je ze bijna weer proeven? Goed zo. Waarschijnlijk waren de aardappelen in je herinnering goudbruin van kleur, knapperig en proefde je een vleugje zeezout. Deze aardappels evenaren, lijkt alleen niet zo makkelijk. Goed nieuws: met onderstaande stappen lukt het je wél om de perfecte piepers te bakken.

Stap 1: Gebruik een geschikte pan

De meeste pannen zijn geschikt om aardappelen in te bakken. Van koekenpannen tot hapjespannen. Er is alleen één ding belangrijk: de pan moet groot genoeg zijn. De aardappelen worden namelijk alleen knapperig en goudbruin als ze genoeg ruimte hebben. Liggen ze half op elkaar of te dicht tegen elkaar? Dan is de kans groot dat ze gaan sudderen en veranderen in een slappe hap. Als je veel eters krijgt, kun je de aardappelen daarom beter in de oven klaarmaken.

Stap 2: Kies jouw favoriete aardappel

De meningen zijn verdeeld over welke aardappel het meest geschikt is om te bakken. Er zijn twee teams: team vastkokende aardappel en team kruimige aardappel. Een vastkokende aardappel kan tegen een stootje en houdt goed zijn vorm tijdens het koken en bakken. Een kruimige aardappel valt sneller uit elkaar tijdens het koken, maar wordt wel eerder krokant. Bak eens een vastkokende aardappel en een kruimige aardappel en kies dan jouw favoriet.

Stap 3: Kook de aardappelen voor

Bak je de aardappelen wel of niet voordat je ze bakt? Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Wil je dat je aardappelen zo knapperig mogelijk worden, dan is het aan te raden om het wel te doen. Door de aardappelen te koken, schijnt het zetmeel naar de oppervlakte te komen. Dit maakt de aardappelen krokant. Kook ze een minuut of zes in water met een snufje zout. Als je er net met een vork of mes in kunt prikken, zijn ze goed. Laat de aardappelen na het koken afkoelen op keukenpapier, een vochtige aardappel bakt niet goed. Hoe kleiner je de aardappelen snijdt, hoe knapperiger ze worden. Experimenteer met blokjes, partjes en schijfjes.

Tip: als je de volgende dag tijd wilt besparen, kun je de aardappelen de dag van tevoren alvast koken. Snijd ze op de dag zelf pas in plakjes of blokjes, anders vallen ze uit elkaar.

Stap 4: Bak de aardappelen knapperig

Waar je de aardappelen in bakt, bepaalt voor een groot deel hoe knapperig ze worden. Op de redactie van Lekker Gezond zweren we bij de klassieker: roomboter. Het enige nadeel van roomboter is dat het snel verbrandt. Je kunt ervoor kiezen om te bakken met roomboter en een plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Bakken met ghee is ook een optie. Doe een klontje boter in de pan en een scheutje olie en laat het goed warm worden. Zorg dat de bodem met dit mengsel bedekt is.

Ook belangrijk voor knapperige aardappelen:

 • Heb geduld. Draai de aardappelen pas om als één kant goudbruin van kleur is.
 • Als de aardappelen goudbruin van kleur zijn, zet je het vuur hoog. Zo ontstaat het knapperige randje. Bak de aardappelen voor je gevoel net iets te lang, maar houd ze wel goed in de gaten.
 • Laat de aardappelen even uitlekken als ze klaar zijn. Doe dit in een vergiet met wat keukenpapier.

Stap 5: Kruid je aardappelen eens anders

Gebakken aardappelen met een snufje zout zijn lekker, maar ook een beetje saai. Kruid de aardappelen eens met (een mix van):

 • Basilicum
 • Peterselie
 • Oregano
 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Paprikapoeder
 • Chilipoeder
 • Kurkuma
 • Komijn
 • Koriander

Ook lekker: voeg geplette teentjes knoflook toe, spekjes, ui, geraspte kaas, champignons, jalapeño pepers, ei of feta toe.

Stap 6: Experimenteer met de saus

Gebakken aardappelen en mayonaise zijn een perfecte match. Lekkere variaties op deze geliefde saus zijn: knoflookmayonaise, kerriemayonaise, citroenmayonaise, truffelmayonaise, mosterdmayonaise, Sriracha mayonaise en pestomayonaise. Ketchup en curry smaken er ook lekker bij aardappelen. Of maak een frisse yoghurt-avocadodip. Hiervoor mix je een halve avocado met 100 milliliter yoghurt, een teen knoflook en een snufje peper en zout.

Ben je benieuwd hoe je de perfecte tosti maakt? Ook deze geheimen hebben we ontrafeld.