<-- NIET ACTIEF -->

Eten en afvallen gaat niet echt goed samen. Denk je … Je kunt juist afvallen als je jezelf wat slimme gewoontes aanleert. Wat dacht je van de tafel anders dekken? Wij geven je zes tafeldektips zodat je gezonder eet en vanzelf iets slanker wordt.

Iedereen die wil afvallen denkt vooral aan eten. Minder eten. Anders eten. Niet eten. Om gek van te worden! Wie wat calorieën wil kwijtraken, moet juist wél aan zijn eten denken. Denk aan sausjes, aardappels, brood en vis. Maar denk vooral ook aan eetgewoontes, want het zijn juist die gewoontes die ons dikmaken. Daarom: zes slimme tafeldekmanieren die je slanker maken.

1. Dek de tafel!

Om te beginnen bij het begin: dek een tafel. Heel veel mensen eten graag voor de televisie. Of zitten wel aan tafel, maar kijken de hele tijd op hun telefoon. Herkenbaar? Stop! Je lichaam krijgt wel eten binnen, maar je hersenen registreren het niet. Het signaaltje ‘Ik zit vol!’ komt niet, zwak of te laat binnen. Je eet veel meer dan dat goed voor je is. Ga je eten? Zet die beeldschermen uit, dek een tafel, ga aan tafel zitten (ook als je alleen eet!) en proef de smaken. Je kauwt beter en zit sneller vol.

2. Demp het licht

Heb je fel licht boven je eettafel? Demp het! Licht heeft invloed op wat je eet, hoeveel je eet en de snelheid dat je eet. Zo maakt oranjerood licht je rustig. Het effect is dat je ook rustiger eet, beter kauwt en minder gaat schrokken. Het licht-effect stamt waarschijnlijk nog uit de oertijd waarin we aten en rustten bij vuur met oranjerood licht. Wil je dus next-level eetlicht? Doe dan die lamp uit en steek een paar kaarsen aan. Gezellig toch?!

3. Pak een klein bord

Een klassieke tip, die toch erg goed werkt: eet van een klein bord. Het begint bij het principe dat we allemaal zijn opgevoed met ons bord leegeten – ook als je vol zit. Wie van een groot bord eet, schept veel op en zal dus veel eten. Wie een klein bord pakt, schept minder veel op en zal minder veel eten. Pak die ontbijtbordjes maar uit de kast en eet vanzelf minder.

4. Zet altijd een glas en een karaf water op tafel

Je bord staat voor je neus, maar waar is het drinken? Drinken is net zo belangrijk als eten en mag daarom zeker niet missen bij je maaltijd. Drink water tussen het kauwen door – spoel je eten dus niet weg. Zo voel je je snel voller en je zult minder eten.

5. Schep in de keuken op

De pannen op tafel zetten, is lekker efficiënt, maar je neiging om maar te blijven opscheppen is groot. Onze ogen zijn nu eenmaal groter dan de maag. En als de pan op tafel bijna leeg is … kom allemaal nóg een schepje. Geen wonder dat je te veel eet. Wat te doen? Schep de borden in de keuken vol en breng die naar de tafel: dat is je portie. Toch nog trek als je bord leeg is?

6. Zet rauwkost op tafel

Met een bakje rauwkost op tafel kun je lekker snacken en kauwen en eet je vanzelf meer groente. En het is caloriearm – een aanrader dus!