<-- NIET ACTIEF -->

Bij haarproblemen moet je de spiegel van je badkamer overslaan en rechtstreeks naar de keuken lopen. Wie kiest voor eten dat vers is en gevarieerd, ontdekt dat alle lichaamscellen – en dus ook je haar – gezonder en sterker worden. Maar heb je droog haar, vet haar of haaruitval, dan is extra aandacht vanuit je keuken gewenst!

Je haar en je hoofdhuid worden gevoed door het eten wat je eet. Als je gevarieerd eet en altijd kookt met verse ingrediënten, krijg je bijna automatisch alle vitaminen en mineralen binnen die belangrijk zijn voor gezond haar. Maar soms heeft je haar extra zorg nodig, bijvoorbeeld omdat het erg droog is, vettig is of juist uitvalt. In dat geval helpen deze voedingstips.

Droog haar

Gespleten haarpunten, een ruwe haarstructuur en haar dat snel afbreekt … Zie je dat in de spiegel? Dan is je haar kurkdroog! Als je ook nog jeuk en kleine, witte schilfers op je hoofdhuid hebt, is er ook sprake van droog haar en een droge hoofdhuid.
De oorzaken liggen meestal bij te veel zonlicht, de airco en agressieve haarproducten. Ook het te vaak wassen van je haar is geen aanrader. Ga dit dus zoveel mogelijk uit de weg. Probeer sowieso vaak je haar te borstelen, dit stimuleert de talgproductie en dat helpt tegen droogheid.

Voedingstips bij droog haar

Denk vooral aan het eten van meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarvoor moet je langs de vis- en notenkraam: sla vette vis, noten, zaden en fijngemalen lijnzaad in. Deze vetzuren verbeteren de bloedcirculatie en celgroei, waardoor je haarzakjes een oppepper krijgen.

Boodschappenlijstje: vis, fijngemalen lijnzaad en zaden.

Haaruitval

Kom je heel veel hoofdhaar tegen in het doucheputje? Kleven er altijd haren aan je trui? Erg vervelend! Overmatig haarverlies kan komen door veranderende hormonen na een zwangerschap of de overgang, stress en ziekte. Maar ook door roken, vermoeidheid, onvolwaardige voeding, bepaalde medicijnen of te veel vitamine A ka je haar gaan uitvallen. Je zou bijna denken: waardoor niet? Nu is het uitvallen van een haar niet iets om je meteen druk over te maken, want iedereen verliest zo’n 60 tot 100 haren per dag. Maar vertoont je haar echt fanatiek afstootgedrag, kijk dan eens naar dit lijstje.

Voedingstips bij haaruitval

Knoop bij haaruitval deze twee begrippen goed in je oren: vitamine C, ijzer en jodium. Haaruitval ontstaat vaak na een griep dus het is van belang om het immuunsysteem te ondersteunen. Dit doe je met vitamine C, wat je vindt in bijvoorbeeld kolen, kiwi’s en bessen. Je weerstand is ook erg gebaat bij extra vitamine D. Zorg ook voor een goede darmflora door het eten van vezels en gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir en yoghurt.

Ook een tekort aan ijzer zorgt voor haar uitval. IJzer is onmisbaar voor hoofdhaar, want het onderhoudt de haarwortels. Rood vlees en peulvruchten zijn voorbeelden van ijzerrijke producten. En ooit bij een jodiumtekort stilgestaan? Kabeljauw en zeegroenten bevatten genoeg jodium om de haargroei te stimuleren.

Boodschappenlijstje: kiwi’s, kool en zeegroenten.

Vet haar

Vet haar is een veelvoorkomend probleem en wordt veroorzaakt te veel talg op de hoofdhuid. Dit overschot verspreidt zich razendsnel bij het borstelen van je haar.
Ook kun je vet haar krijgen door hormoonschommelingen, temperatuurverschillen en het te vaak wassen van je haar.

Voedingstips bij vet haar

Vitamine B is hét redmiddel bij vet haar. Een tekort aan vitamine B leidt vaak tot vet haar. Eet daarom altijd volkorenbrood, aardappelen en drink gefermenteerde zuivel zoals yoghurt en kefir. De vitamine B5 in deze producten stimuleert indirect, via de bijnieren, de haargroei.

Werkt dit allemaal onvoldoende? Let eens extra op de hoeveelheid water die je elke dag drinkt. Als je lichaam gehydrateerd is, blijft je hoofdhuid soepel en krijgen de talgkliertjes niet het signaal om meer talg aan te maken.Eet dit bij haaruitval, droog of vet haar.

Boodschappenlijstje: volkorenbrood, zuivelproducten aardappelen en een flesje water.