<-- NIET ACTIEF -->

Calcium, ook wel kalk genoemd, is een belangrijk mineraal voor een gezond lichaam. Hoe zit dat? Wij zetten vier feiten op een rij die jij wilt weten om optimaal te profiteren van dit mineraal.

1. Calcium voor gezonde botten en spieren

Wist je dat maar liefst 99 procent van het calcium in je lichaam zich in je botten bevindt? Het mineraal heb je nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Het verlaagt de kans op botontkalking en osteoporose, aldus het Voedingscentrum. Daarnaast bevat deze bouwstof magnesium, een ander belangrijk mineraal voor je botten. Dubbel zo gezond dus! En als klap op de vuurpijl: niet alleen je botten hebben dit mineraal nodig, dat geldt ook voor je spieren en zenuwen.

2. Melk is niet nodig voor genoeg calcium

Veel mensen denken dat je melk moet drinken om aan voldoende calcium te komen. Maar dat klopt niet. Er zijn zelfs onderzoeken en mensen die zeggen dat veel melk kan zorgen voor osteoporose (botontkalking), maar dat lijken we ook naar het land der fabelen te kunnen verwijzen. Hoe dan ook: melk kan een manier zijn om aan je calcium te komen, maar dat geldt ook voor kaas en yoghurt en enigszins voor volkorenbrood en boerenkool. Veganisten kunnen gaan voor groenten, noten, sesamzaad, vijgen en peulvruchten. Minder calcium, maar zo krijg je het alsnog binnen.

3. Veel calcium gaat verloren bij het koken

Bij het koken van groenten gaat veel calcium verloren. Daarom moet je redelijk wat groenten eten om aan calciumbehoefte te komen. Niks mis mee, want meer groente eten is goed voor de inname van veel verschillende vitamines, mineralen en vezels.

4. Combineer het met eiwitten en vitamine D

Vitamine D helpt een handje om calcium goed op te nemen in je lichaam. Deze vitamine maak je onder andere aan door zonlicht. Ook eiwitten ondersteunen de opname van het mineraal, terwijl oxaalzuur de opname juist vermindert. Dit zuur komt voor in bepaalde groentes, zoals rabarber en spinazie.

Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Niet gek dus
dat we ze zelfs zien pronken op pakken sap, toetjes en koekjes. Maar wat
weten we eigenlijk over ze? In deze rubriek vertellen we je de geheimen van
een vitamine of mineraal, zodat jij je bewuster bent van de feiten, fabels en
gezonde invloed van deze stofjes.