<-- NIET ACTIEF -->

Eet elke dag een handje ongezouten noten, is het advies van het Voedingscentrum. Klinkt simpel, maar toch doet bijna niemand het. Zonde! Maar waarom eigenlijk? We geven vijf redenen om meer noten te eten.

1. Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten

Volgens het Voedingscentrum zijn er sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Het dagelijks eten van ongezouten noten lijkt samen te hangen met een ongeveer dertig procent lager risico op bepaalde hartziekten. Het kan bovendien zorgen voor een lager LDL-cholesterolgehalte. LDL-cholesterol is niet goed voor je bloedvaten.

2. Van noten ga je vol zitten

Na het eten van een hand noten ben je langer verzadigd dan na het eten van een koek of mueslireep. Ze zitten vol eiwitten en vezels en bevatten maar weinig koolhydraten. Daar ga je lekker vol van zitten en daardoor loop je minder risico op een snackattack. Ook als je wilt afvallen, zijn ze dus de perfecte partner in crime. Mits je het natuurlijk bij één handje per dag kunt houden.

3. Ze zijn goed voor haar en huid

Noten zijn echte vitaminebommen. Ze bevatten veel vitamine E, ijzer en vitamine B. Vitamine B is heel belangrijk voor je huid, haar en ogen. Daarnaast zijn de gezonde bommetjes een bron van mineralen als magnesium en selenium. Noodzakelijk voor gezonde botten en spieren.

4. Noten zitten bomvol onverzadigd vet

In noten zit veel vet, maar vooral onverzadigd vet en dat maakt ze supergezond. Onverzadigde vetten helpen het cholesterolgehalte in het bloed laag te houden. Doe ze dus vooral op je boterham of in de soep. Goed om te weten: hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten meer onverzadigd vet dan bijvoorbeeld cashewnoten en pinda’s.

5. Ze zijn een goede vleesvervanger

De combinatie van veel gunstige voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en de onverzadigde vetten maakt noten tot goede vleesvervangers. Voor vegetariërs zijn ze daarom extra belangrijk. Ook als je minder vlees wilt eten, kun je ze vaker op het menu zetten. Het enige verschil is dat vlees wél vitamine B12 bevat. Als je helemaal geen dierlijke producten eet, is het belangrijk om een supplement te slikken. Ook voor het milieu hoef je een handje noten niet te laten: de klimaatbelasting is ongeveer 90 procent lager dan die van vlees.

Foto door NordWood Themes op Unsplash.

Lees meer over dit onderwerp