<-- NIET ACTIEF -->

Wil je je kinderen meer groente laten eten? Omdat de smaakpapillen van een kind gevoeliger zijn, kan dit soms best een uitdaging zijn. Met deze zes tips laat je je iedereen smullen van een flink portie.

Bij onze geboorte hebben we tienduizend smaakpapillen, op tachtigjarige leeftijd zijn dit er
nog maar drieduizend. Kinderen zijn dan ook een soort fijnproevers en zijn extra gevoelig
voor bittere smaken, vertelde voedingspsycholoog Marijke Elzinga eerder in gezondNU. Om kinderen meer groente te laten eten, zul je dus geduld moeten opbrengen. Je moet ze meerdere keren iets aanbieden voordat ze de smaak lekker vinden.

Zo eten kinderen wél groente

Met deze zes tips laat je kinderen simpel meer groente eten:

1. Laat ze meehelpen met koken

Laat hem of haar bijvoorbeeld de wortels wassen, snijden of in een kom doen. Dat maakt de ervaring van groente eten leuker voor kinderen. Geef ze ook af en toe wat te proeven. Zo leren ze de smaak van rauw en klaargemaakt.

2. Beloon kinderen niet met een toetje

“Als je de spruitjes opeet, krijg je een toetje.” Een logische uitspraak, maar dit wekt de indruk dat spruitjes inderdaad vies zijn en er een beloning tegenover moet staan. Maak van het hoofdgerecht een feestje zodat kinderen meer groente eten.

3. Denk om de presentatie

Zorg voor groenten in verschillende kleuren. Maak er een kunstwerkje van of snijd de ze in leuke vormen. Presenteer de producten ook overzichtelijk.

4. Combineer bittere groente met zoete groente

Kinderen houden over het algemeen minder van bitter en door deze smaak te combineren met zoet, valt de bitterheid minder op.

5. Let op de textuur

Kinderen houden van knapperig eten en geven dan ook voorkeur aan rauwkost.

6. Snijd groenten niet in kleine stukjes

Voor kinderen lijkt het dan veel meer: geen twee spruitjes, maar wel zes stukjes!

Het kan ook helpen om ze te verstoppen in een heerlijke pastasaus. Lees hier zes recepten voor smakelijke pastasauzen op basis van groenten