<-- NIET ACTIEF -->

Tomaten zijn het hoofdingrediënt van shakshuka, ze doen het goed in de soep en zijn de kers op de taart in een salade. Die wil je dus vooral op voorraad hebben! Maar, waar bewaar je tomaten? Wij zochten uit of ze in de koelkast horen of dat je ze beter een ander plekje geeft. 

Wist je dat een tomaat technisch gezien helemaal geen groente is, maar fruit? Maakt verder niets uit, want deze rode rakker zit vol vitamine C, kalium en vezels. Reden genoeg om ze vaker te verwerken in je lunch of avondmaaltijd. Maar… dan is het wel fijn als ze zo lang mogelijk fris en vers blijven.

Moet je tomaten in de koelkast bewaren of niet?

Om deze vrucht zo lang mogelijk goed te houden, bewaar je hem het beste op een donkere, koele plek rond de twaalf graden. De koelkast is dus niet hun favoriete plek. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt bijvoorbeeld dat de koelkast ervoor zorgt dat het aantal belangrijke aromastoffen in tomaten afneemt. Oftewel: ze verliezen smaak. Bovendien tast de te koele temperatuur van de koelkast het velletje van de tomaat aan, waardoor ze sneller bederven. Om dus zoveel mogelijk baat te hebben bij de gezonde voordelen van tomaten, bewaar je ze het beste in een koele (voorraad)kast. Je kunt ze dan ongeveer een week bewaren. Wil je ze langer bewaren? Vries ze dan in.

Leg ze niet naast deze groenten

De smaak van een tomaat is op zijn best wanneer deze mooi rood is. Leg je tomaten het liefste niet dichtbij champignons, komkommers, broccoli of aubergines. De rode vrucht produceert namelijk ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller door bederven.

Wil je meer weten over hoe je groenten en fruit het langste vers houdt? In dit artikel lees je vier tips.