<-- NIET ACTIEF -->

Citroenen mogen dan echte ‘zuurpruimen’ zijn, toch maken ze ons, met hun zonnige kleur en opwekkende geur, vooral vrolijk. Ontdek wat deze ‘alleskunner’ nog meer in zijn mars heeft en waarom deze citrusvrucht zo gezond is.

Oppepper voor je maagzuur

Als we ouder worden, neemt de productie van maagzuur iets af. Citroenzuur kan de werking van het maagzuur dan helpen versterken, waardoor voedsel beter verteerd kan worden. Heb je al last van te veel maagzuur? Dan kun je citroen beter laten staan, omdat het juist extra oprispingen kan geven.

Citroen als detoxkuur?

Je dag beginnen met een glas water met citroensap op de nuchtere maag zou je lichaam helpen ontgiften, je vetverbranding aanwakkeren en je spijsvertering stimuleren. Klinkt heerlijk, maar of het ook echt werkt … Voor- en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar. Uiteraard draagt veel water drinken bij aan een gezonder gewicht. En ruil je je dagelijkse colaatje in voor water met citroensap, dan is dat sowieso gezonder (al was het alleen al vanwege de vitamine C). Daartegenover staat dat vaak zure producten gebruiken wel het glazuur van je tanden aantast, waardoor je sneller gaatjes kunt krijgen. Dit kun je voorkomen door je citroenwatertje met een rietje te drinken en na afloop niet meteen je tanden te poetsen.

Hoog vitamine C-gehalte

Citroenen staan bekend om hun vitamine C-gehalte. Wie een citroen per dag zou eten, zit met zo’n 35-40 milligram ongeveer op de helft van de dosis die de Gezondheidsraad adviseert (75 milligram per dag). Vitamine C staat bekend als dé weerstandsvitamine. Vandaar dat citroen veel ingezet wordt tegen griep en verkoudheid. Daarnaast speelt vitamine C ook een rol bij de productie van collageen en bindweefsel. Belangrijk voor een gezonde huid, bloedvaatwanden en botten.

Citroen voor sterke nagels

Het schijnt dat citroensap je nagels sterker én witter kan maken en ze ook nog mooi laat glanzen. Het is het proberen waard. Maak een badje voor je nagels door aan een kommetje melk een paar druppels citroensap toe te voegen. Laat je vingers hier zo’n tien minuten in weken. Met een citroenschil over je nagels wrijven schijnt ook te werken.

Tegen jeuk

Etherische citroenolie kan de jeuk na een insectenbeet verzachten en werkt ook een beetje ontsmettend. Doe twee druppels op een watje en dep de plek hiermee. Let op, ga hiermee niet in de zon. Citroensap kan witte plekken veroorzaken.