Zuurdesembrood is gezond en verrassend makkelijk om zelf te maken. Wat je vooral nodig hebt: tijd! Dus waar wacht je nog op? We leggen stap voor stap uit hoe je je eigen desem maakt, zodat je meteen aan de slag kunt.
Eerst nog even dit: zuurdesem is een natuurlijk rijsmiddel van water en meel, dat als vervanger dient voor gist. Combineer je water en meel, dan nestelt de in de lucht aanwezige lactobacterie zich in het mengsel en gaat het spontaan gisten. En de zure smaak? Meel bevat van nature melkzuurbacteriën. Tijdens het proces worden de melksuikers omgezet in melkzuren en dat geeft een zurige smaak.
De gezonde voordelen van zuurdesem
Desembrood is razend populair en dat komt niet zozeer door de zure smaak. Voor veel mensen is dat juist erg wennen. Maar de lange houdbaarheid, stevigheid, volle smaak en krokante korst zijn voor mensen wel redenen om desembrood te eten. Ook heeft desembrood een positief effect op je spijsvertering.
Hoe maak ik desem?
Benodigdheden: water, (rogge)meel, glazen kom of pot, roerlepel, theedoek of deksel
Dag 1. Meng vier eetlepels volkorenmeel met vier eetlepels (koud) water tot een papje. Trek een lijn op de hoogte van het mengsel, zodat je gemakkelijk kunt zien of het gaat rijzen. Dek de kom af, zorg dat er wel lucht kan ontsnappen en bewaar het op kamertemperatuur. Laat het 24 uur staan.
Dag 2. Voeg twee eetlepels water en twee eetlepels meel toe. Roer het papje één keer door. Dek de kom weer af en laat het staan.
Dag 3. Nu moet het papje actief gaan worden. Er ontstaan belletjes en het gaat rijzen. Dit kun je zien aan de lijn die je op dag 1 hebt getrokken. Is het actief, dan gooi je twee derde van het mengsel weg – zonde, maar noodzakelijk – en voeg je drie eetlepels water en drie eetlepels meel toe. Roer het door, zet weer een lijn, dek het af en zet het papje weg op kamertemperatuur.
Dag 4. Als het goed is, is het papje – oftewel de desem – nu volledig actief. Doe weer hetzelfde als gisteren: gooi twee derde van het mengsel weg en voeg drie eetlepels water en drie eetlepels meel toe. Trek weer een lijn op de hoogte van het mengsel.
Dag 5. Is het papje verdubbeld in omvang? Dan gaat het de goede kant op en kun je het rustig laten staan. Is het nog niet zover, dan doe je weer hetzelfde als dag 4.
Dag 6. Krijgt het bubbels, is het flink gerezen en ruikt het licht zurig? Dan is je desem klaar.
8 handige feitjes
- In een glazen pot is het desem goed te volgen. Steriliseer de pot van tevoren met soda.
- Zorg ervoor dat er lucht bij kan. Doe bijvoorbeeld een theedoek of deksel half over de pot heen.
- Bewaar zuurdesem in een afgesloten bakje in de koeling. Gebruik geen metalen bakje, omdat het zuur het metaal kan aantasten. Wil je het weer gebruiken? Voeg een dag van tevoren meel en water toe en laat het op temperatuur komen buiten de koelkast.
- In de koelkast is het papje ongeveer twee weken te bewaren. Wel moet je meel en water blijven toevoegen.
- Al het meel is geschikt, maar in roggemeel zitten veel levende voedingsstoffen. Hierdoor heeft het een grote kans van slagen.
- Voor een brood heb je tussen de 100 en 150 gram zuurdesem nodig.
- Ga hygiënisch en secuur te werk. Pas op met zeep, want dit kan de zuurdesemcultuur doodmaken. Gebruik een schone pot/kom en gebruik altijd schone lepels.
- Ruikt het heel sterk, beschimmelt of schuimt het? Helaas, dan kun je het beter weggooien en opnieuw beginnen.
Meer lekkere recepten? Ga bijvoorbeeld voor een zelfgemaakte pesto, hummus of mosterd.
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.
Foto door Irina Babina op Unsplash