Het eten van de juiste voeding kan de terugkeer van een darminfectie tegengaan. Dat werd duidelijk tijdens een lezing van prof. Eric Claassen (Stichting Darmgezondheid). Wat volgens de professor ook goed helpt? Een poeptransplantatie!
Je darmen bestaan uit 40.000 verschillende bacteriën, die samen welgeteld één tot anderhalve kilo wegen. Clostridium difficile is een bacterie in de darmen die bij een gezonde darmhuishouding geen problemen veroorzaakt. Is de darmflora uit evenwicht, dan kan deze bacterie de zenuwen beschadigen en diarree veroorzaken. Bij een poeptransplantatie worden de darmen leeg gespoeld. Vervolgens krijgen de darmen via een sonde bacteriën van iemand met een gezonde darmflora binnen.
Professor Claassen is immunoloog (Erasmus Medisch Centrum en Vrije Universiteit). Hij heeft gekeken naar het effect van poeptransplantaties op de Clostridium difficile bacterie. Hierdoor is hij tot de conclusie gekomen dat een poeptransplantatie in combinatie met het eten van voedsel dat veel prebiotica bevat, zoals witlof, prei en ui, de terugkeer van een Clostridium Difficile Infectie (CDI) kan voorkomen.
Prebiotica voor een gezonde darm
Thee met beschuit is al jarenlang het advies tegen diarree, maar wat dacht je van asperges en witlof? Ook knoflook, schorseneer, prei, ui, artisjok en asperge zijn goed voor de darmflora. Deze voedingsmiddelen zitten namelijk vol met prebiotica. Prebiotica zijn oplosbare vezels, die ervoor zorgen dat de melkzuurbacteriën in de darmen weer kunnen groeien.
Het eten van veel suiker raadt professor Claassen echter af. Door suikers krijgen bacteriën die niet zo goed zijn voor onze gezondheid de overhand in de darmen.
Bacterie blijft sporen achterlaten
Het vervelende aan de Clostridium difficile bacterie is, dat deze bacterie niet zomaar weg gaat; hij geeft autobesmetting. Dit betekent dat de bacterie zijn sporen blijft achterlaten, ook al was je je handen grondig met alcohol. Mensen in de omgeving, zoals verplegend personeel en artsen, kunnen dragers zijn van de bacterie. Zij zijn asymptomatische dragers. Ze dragen de bacterie met zich mee, maar hebben er zelf geen last van.
Volgens Claassen werkt ouderwets handen wassen met water en zeep het beste, want door de oppervlakteverandering wordt de bacterie weggespoeld.
Wat doen probiotica en antibiotica ook alweer?
Prebiotica stimuleren de groei van probiotica. Probiotica bevatten levende melkzuurbacteriën, die van nature in de darmen voorkomen. Zij houden, net zoals de prebiotica in witlof en uien dat doen, onze darmen gezond. Probiotica zitten bijvoorbeeld in yoghurt en melk, maar kun je ook los kopen als voedingssupplement. Het is alleen wel zaak op je voeding te blijven letten, want gezond eten heeft uiteindelijk het meeste effect op de darmflora.
Door het innemen van antibiotica wordt de darm helemaal leeggemaakt. Ook de ‘goede’ darmbacteriën worden hierdoor verwijderd. De ‘verkeerde’ bacteriën kunnen dan hun kans weer grijpen. Het is daarom belangrijk om spaarzaam om te gaan met antibiotica en met name de aandacht te vestigen op je voedingspatroon.
Wil je meer weten over de werking van probiotica? Ga dan naar dossier Probiotica »