Kinderen houden over het algemeen van snoepen. Sommige kinderen eten echter zoveel suiker dat ze er letterlijk ziek van worden. Hun weerstand lijdt onder teveel suiker. Hoe zit het met de invloed van suiker op je lichaam? Het is eigenlijk niet eerlijk: juist in de voedingsmiddelen die kinderen erg lekker vinden, zit veel suiker. Chocoladepasta, chocolademelk, yoghurtdrinks, frisdranken en koekjes – overal grote hoeveelheden suiker.
Suiker beïnvloedt stofwisseling
Suiker stimuleert de groei van mondbacteriën, die het tandglazuur aantasten en het milieu in de mond zuur maken. Daardoor is suiker schadelijk voor het gebit en leidt het tot cariës.
Maar veel suiker kan tot grotere problemen leiden. Omdat witte suiker geraffineerd is, bevat ze vrijwel geen mineralen en andere nuttige stoffen. De stofwisseling van een kind heeft moeite met dit product, dat aan het lichaam juist vitale stoffen, zoals zink, chroom en vitaminen uit de B-groep, onttrekt in plaats van ze te verstrekken. Hierdoor kan een vitamine- en een mineralentekort ontstaan.
Gebrek aan deze stoffen speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het immuunsysteem. Het gevolg is een verzwakte weerstand tegen allerlei infectieziekten, waardoor chronische verkoudheid, keel- en ooraandoeningen en vermoeidheid kunnen ontstaan.
Minder hongergevoel door frisdrank
Een ander gevolg van een overmatig gebruik van suikerhoudende frisdranken is het verdwijnen van het hongergevoel. Dit gevoel hangt samen met het bloedsuikergehalte. Bij kinderen die veel zoetigheid tussendoor krijgen, stijgt het bloedsuikergehalte. Tijdens de maaltijden hebben zij dan ook weinig trek, waardoor zij minder zullen eten en minder bouwstoffen zoals eiwit en ijzer binnenkrijgen. Dit leidt dan uiteindelijk tot bloedarmoede en verminderde lichamelijke weerstand.