Glutenvrij eten kan al lastig zijn in eigen keuken, omdat het in talloze producten verstopt zit en je extra hygiënisch moet werken om kruisbesmetting te voorkomen. Buiten de deur eten, in een restaurant of bij iemand thuis, is nog een stuk lastiger. Hoe eet je toch superlekker en zorgeloos?

Glutenvrij eten in een restaurant

Een avondje niet koken en genieten in een restaurant: het kan, ook met een glutenintolerantie. Wil je op safe spelen? Kijk dan of op de deur een keurmerk met de tekst ‘Lekker Glutenvrij’ zit. De Nederlandse Vereniging Coeliakie (NCV) heeft namelijk voor restaurants dit speciale keurmerk ontwikkelt. Om dit keurmerk te krijgen, wordt de keuken door NCV geïnspecteerd en vindt er een jaarlijkse controle plaats door een gespecialiseerde diëtist. Hier kun je dus met een gerust hart eten, maar NCV geeft wel aan dat je altijd zelf moet blijven opletten. De controle is tenslotte een momentopname. In andere restaurants kun je natuurlijk ook terecht, helemaal met deze tips:

  1. Bel van tevoren naar het restaurant. Leg uit wat coeliakie is en wat er gebeurt met je lichaam wanneer je wel gluten eet. Vertel wat wel en niet mag, ook qua bereiding vanwege kruisbesmetting. Zo kom je op de avond zelf niet voor verrassingen te staan.
  2. Handig hulpmiddel bij het uitleggen: de dieetflyer van NCV. Zo weet je zeker dat je alles hebt benoemd. Deze kun je ook voor de zekerheid nog mailen naar een restaurant.
  3. Blijf scherp en controleer of het wel echt glutenvrij is. Wees vooral niet bang om over te komen als een zeurkous. De meeste koks vinden het juist een leuke uitdaging om iets anders te bereiden.
  4. Google is je beste vriend! Er zijn veel restaurants zonder ‘Lekker Glutenvrij’ keurmerk die wel glutenvrij eten serveren. De recensies maken de keuze nog makkelijker.

Glutenvrije vakanties

Vakantieplannen brengen de nodige stress met zich mee, zeker wanneer je speciale dieetwensen hebt. Leg maar eens in je beste Spaans of Duits uit dat jij écht geen gluten kunt eten. Precies. Toch betekent dat niet dat je thuis moet blijven:

  1. Voor 5 euro (als lid €1,50) schaf je een ‘dieetpas’ aan van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Deze pas is in allerlei talen beschikbaar en hierop staat precies uitgelegd wat coeliakie is. Deze pas kun je dus makkelijk laten zien aan een kok of aan een supermarktmedewerker. En zo ontdek je misschien wel een heel glutenvrij schap of restaurant!
  2. Neem wat glutenvrije producten mee van huis, bijvoorbeeld rijstwafels. Zo heb je altijd wat achter de hand.
  3. In heel veel landen, zoals Spanje, Duitsland of Frankrijk, is er een vereniging voor coeliakie. Zij geven vaak ook tips op de website, maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen om zo glutenvrije restaurants te vinden.

Glutenvrije verjaardagen

Op verjaardagen gaan er allerlei schalen met lekkere hapjes rond. Bij sommige producten weet je zeker dat het veilig is, maar je moet ook letten op kruisbesmetting. Maar goed, je wilt wel iets eten. Hoe pak je dit aan?

  1. Laat van tevoren weten dat je niet tegen gluten kunt, desnoods zeg je het een keer extra. Bij sommige bakkers is er ook glutenvrij gebak te koop. Bij het klaarmaken van hapjes kan de dieetflyer een handig hulpmiddel voor de jarige zijn, maar natuurlijk weet jij ook welke chips bijvoorbeeld glutenvrij is. Als de jarige dit haalt voor iedereen, kan jij ook gewoon mee-eten.
  2. Bang dat het toch niet goed gaat in de keuken van een ander? Neem dan je eigen hapjes mee. Zo weet je zeker dat het geen gluten bevat. Laat dit van tevoren wel even weten; bied aan om zelf een taartje mee te nemen.
  3. En wat neem je dan mee? Kaas, glutenvrije worst, cherrytomaten of glutenvrije toastjes. Er zijn opties genoeg. Of neem bijvoorbeeld gevulde eieren met mayonaise, mosterd en specerijen zoals paprikapoeder mee.