<-- NIET ACTIEF -->

Hebben we de zomer in onze bol, dan schreeuwen we massaal ‘wij eisen ijs!’. Waar de één voorkeur heeft voor een sorbet en de ander voor softijs, zijn er ook steeds meer mensen op zoek naar lactosevrij ijs. Bij gezondNU vroegen we ons af: is lactosevrij ijs gezonder dan zijn zuivelbevattende tegenhanger?

Wil je lactosevrij ijs eten, dan hoef je anno 2021 geen last te hebben van FOMO: de supermarkt breidt z’n schap rap uit en een beetje ijssalon heeft voor vegans voldoende keuze. Allereerst dit: lactosevrij ijs is niet hetzelfde als zuivelvrij of vegan. Waar zuivelvrij ‘voedsel zonder melk’ betekent en vegan ijs helemaal geen dierlijke ingrediënten bevat, wordt met lactosevrij ‘voedsel zonder lactosesuiker’ bedoeld. Lactosevrij voedsel wordt gebruikt voor lactose-intolerantie, maar zuivelvrij voedsel wordt gebruikt voor melkallergie. In lactosevrij ijs en zuivelvrij kunnen dus wel nog bijvoorbeeld eieren en honing zitten, iets wat bij plantaardig ijs echt een no go is.

Zuivelvrij ijs: gezonder of niet?

De meeste zuivelvrije ijsjes vervangen melk en room door een plantaardige drank, zoals kokos-, soja- of amandeldrank. Bijna alle andere ingrediënten blijven doorgaans hetzelfde. Wat is hiervan het gevolg? Nou, dat verschilt per soort. Kokosnoot is populair omdat het vet zorgt voor een rijke en romige structuur, maar je voegt ook flink wat verzadigde vetten toe. Bij soja- of amandeldrank is dat niet het geval: die bevat veelal minder vetten en calorieën dan gewone melk.

Wat ijs met zuivel als voordeel heeft: er zit calcium in. Dat kan je van een zuivelvrij of vegan ijsje niet zeggen, tenzij dit speciaal is toegevoegd. Voor het meest gezonde ijsje zou je dus het beste kunnen kiezen voor soja- of amandeldrank, afhankelijk van wat er verder allemaal aan is toegevoegd. Jammer is dan weer dat plantaardige dranken als sojamelk en amandeldrank veelal niet duurzaam zijn. Voor de productie van amandelen wordt bijvoorbeeld heel veel water verbruikt. Zuivelvrije ijsjes zijn dus niet per se gezonder dan hun zuivelbevattende tegenhangers.

Wil je toch een beetje gezond zondigen deze zomer? Check de ingrediëntenlijst of maak je eigen ijsje van bijvoorbeeld bevroren banaan en aardbei. En lees ook eens wat gezonder is: roomijs of softijs.