<-- NIET ACTIEF -->

Je drinkt een glas rode wijn en even later lig je in bed met bonzende hoofdpijn. Hoe kan dat? De één zegt dat het komt door sulfiet, volgens een ander ligt het aan histamine. Of is het toch de kwaliteit van de wijn? Hoofdpijnspecialist Gisela Terwindt: “Je moet je afvragen of wijn überhaupt de oorzaak is.”

Een migraine-aanval die wordt uitgelokt door rode wijn. Hoe zit dat precies? Hoofdpijnspecialist Gisela Terwindt van de hoofdpijn onderzoeksgroep LUMINA van het LUMC vertelt er alles over.

Kan een migraineaanval worden veroorzaakt door rode wijn?

Hoofdpijnspecialist Gisela Terwindt: “Veel mensen geven aan dat rode wijn de oorzaak is van een migraineaanval, maar aan de échte migraineaanval gaat een fase vooraf. Dit wordt de prodromale fase genoemd. Ofwel, voordat de hoofdpijn opspeelt is er al een trigger geweest. Deze voorfase ontstaat een paar uur tot een dag voor de migraineaanval. Drink je tijdens die fase een glas wijn en zet de hoofdpijn door, dan denken mensen dat het door de wijn komt. Ik vergelijk het met het premenstrueel syndroom, waarbij vrouwen ook voor hun menstruatie bepaalde verschijnselen krijgen. Ze gaan bijvoorbeeld snoepen voordat ze gaan menstrueren. Maar niemand die zegt; ik ben gaan menstrueren, omdat ik heb gesnoept.”

Waarom wordt rode wijn vaak als oorzaak van een migraineaanval gezien?

“Waarom iemand op een bepaald moment een migraineaanval krijgt, is moeilijk te achterhalen. Vaak gaan mensen daarom op zoek en halen ze mythes aan. Eén van die mythen is dat bepaalde voedingsmiddelen migraine kunnen uitlokken. Dat zoveel mensen dit denken, komt omdat migrainepatiënten vaak trek krijgen in bepaald eten voorafgaand aan een migraineaanval. En dat is niet zo gek. Evolutionair gezien is het zelfs handig om te gaan eten als je een aanval krijgt. Vaak zijn mensen tijdens de aanval namelijk misselijk, liggen ze dagen in bed en kunnen ze niet eten. Maar dat je dan zin krijgt in wijn is minder logisch; ik heb dat nog nooit gehoord.”

Is er dan helemaal geen verband tussen hoofdpijn en rode wijn?

“Eerlijk gezegd weten we dat niet. Hoewel we onderzoek doen naar het mogelijke verband, is dit heel moeilijk. We weten niet goed of rode wijn slechter is dan witte wijn, wat er dan slecht aan is en of het gaat om rode wijn of alcohol in zijn algemeen. Het kan zo zijn dat de één gevoeliger is voor een stofje in rode wijn, maar dat is nooit duidelijk aangetoond. En als je hoofdpijn krijgt na het drinken van goedkope wijn, zul je misschien een wat duurdere wijn moeten kopen. Plus, veel drinken kan ook een kater uitlokken, maar dat heeft met alcohol te maken. Het kan zijn dat mensen met migraine gevoeliger zijn voor hoofdpijn na alcohol. Nogmaals, daarover is nog weinig bekend. Ga vooral niet te sterk af op allerlei mythen.”

Hoe kun je er zelf achter komen of rode wijn de oorzaak is van je migraineaanval?

“Het is vooral een kwestie van zelf uitproberen. Neem een paar keer een wijntje en ga na of je vervolgens hoofdpijn krijgt. Het is dan wel heel belangrijk om te bedenken of je niet stiekem al in die voorfase zit. Die kan een dag tot een paar uur voor de daadwerkelijke migraineaanval optreden. Als je die voorfase pas krijgt na het drinken van wijn – en dat gebeurt meerdere keren – dan kan het zijn dat je gevoelig bent voor wijn. Het kan dan wel alsnog gaan om alcohol in het algemeen of een specifieke soort (rode) wijn.”