<-- NIET ACTIEF -->

Eczeem kan verergerd worden door een hete douche, een droge huid en zeep. Dat is niets nieuws onder de zon. Maar over de rol van voeding is minder bekend. Kan wat je eet effect hebben op eczeem? Het antwoord van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar is: ja, vaak wel.

Naar de relatie tussen bepaalde voedingsmiddelen en eczeem is veel onderzoek gedaan, maar er is nooit een duidelijk verband gevonden. De reguliere wetenschap is daarom terughoudend over voedingsadviezen bij eczeem. Wel is het zo: hoe gezonder je eet, hoe beter je immuunsysteem werkt, wat indirect ook een positief effect heeft op je huid.

Voeding speelt een grotere rol

Orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar zegt dat voeding een veel grotere speelt dan wordt gedacht. “Het belangrijkste verschil tussen een dermatoloog en een orthomoleculair voedingsdeskundige, is dat een dermatoloog kijkt naar een lokaal probleem en aan symptoombestrijding doet, bijvoorbeeld door hormoonzalf voor te schrijven. Zelf kijk ik naar het totaalplaatje en stel ik de vraag: ‘wat is de oorzaak?’ Uit mijn jarenlange ervaring in het behandelen van mensen met eczeem, weet ik dat bepaalde voedingsmiddelen zeker klachten kunnen verergeren. Dat geldt niet voor iedereen, want ieder mens is anders, maar het is het onderzoeken zeker waard.”

Het effect van de darmflora op de huid

Tarwe, koemelk, ei, citrusvruchten, bepaalde kruiden en varkensvlees zijn een paar voedingsmiddelen waar mensen overgevoelig voor kunnen zijn, zegt Reuzenaar. Deze producten kunnen eczeem verergeren. Dat betekent trouwens niet dat je er meteen allergisch voor bent. “Het is geen allergie, maar een overgevoeligheid: een intolerantie. Om erachter te komen of je echt gevoelig bent voor een voedingsmiddel, kijk ik eerst naar de darmflora. Gezonde darmen zijn ontzettend belangrijk. Bij veel ontstekingsreacties is je darmflora verantwoordelijk. Van koemelk en vlees is bijvoorbeeld bekend dat het ontstekingen kan uitlokken. Stress heeft ook een grote invloed op je darmen. Alles heeft dus met elkaar te maken. Als je darmflora uit balans is, zullen meer onderdelen van je lichaam dat zijn, zoals je grootste orgaan: de huid.”

Heeft voeding effect op mijn eczeem?

Heb je het vermoeden dat een bepaald product de boosdoener kan zijn van je eczeem, dan kun je dit door middel van onderzoek laten testen door het voedingsmiddel een tijdje niet te eten. “Mijn advies aan cliënten is om een product minimaal acht weken volledig van het menu te schrappen. Doe dat wel alleen onder begeleiding van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut of een natuurdiëtist. Wanneer je de producten waar je op reageert twee maanden laat staan, moet de darmflora verbeterd zijn. Dan pas kun je uitsluiten of je er overgevoelig voor bent. Als je stopt, kunnen de klachten in het begin verergeren. Dat is normaal. Als je eczeem uiteindelijk verdwijnt of aanzienlijk vermindert, betekent het niet dat je bijvoorbeeld varkensvlees nooit meer mag eten. Wel minder vaak en veel.”

Weet jij hoe het zit met eczeem in de winter? En waarom het aantal mensen met eczeem toeneemt? We hebben de belangrijkste feiten voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Lees meer over dit onderwerp