Samen eten is gezelliger en gezonder, zegt iedereen. Maar wat is die geheime, gezonde kracht van samen eten? Wij gingen op onderzoek en ontdekten waarom je beter samen kunt eten. En: eten met een bord voor de televisie is (soms) zo slecht nog niet!
Alle artikelen over gezonde voeding bevestigen dat samen eten heel belangrijk is. Het blijft alleen een raadsel waaróm het beter is. Eet je samen automatisch minder? Beter? Is ‘samen’ het geheime ingrediënt in iedere gezonde maaltijd? Of voegt het naast gezelligheid eigenlijk weinig toe? We klopten met deze vraag aan bij drie deskundigen. Dit is wat samen eten je oplevert volgens hen:
1. Samen eten versterkt een prettige band
Denise Matthijssen, relatie- en gezinstherapeut: “Samen eten is een manier om aandacht voor elkaar te hebben, een prettige band te versterken en dingen te bespreken. Daarom is het ook belangrijk in een gezin of relatie. Dat betekent niet dat je zeven dagen per week per se met elkaar moet eten en dat je het tijdens het eten over zware onderwerpen moet hebben. Het is juist belangrijk dat een maaltijd ongedwongen blijft. Als je een gezin hebt, is het wel een mooi moment om te kijken wat je je kind op een speelse manier kunt leren. Door bijvoorbeeld samen te koken en te leren experimenteren en omgaan met dingen die mislukken. Of door met je puber af te spreken om boodschappen te doen en zo te leren hoe je met geld omgaat.”
2. Door samen te eten, eet je gevarieerder
Janneke Vreugdenhil, culinair columnist, journalist en kookboekschrijfster: “Wanneer je met een groep eet, kun je meer ingrediënten gebruiken en eet je dus automatisch gevarieerder. Ik denk vooral dat het gezond is voor een mens om in gezelschap te zijn en je verbonden te voelen. Eten noem ik ook wel sociale secondelijm. Zet een tafel vol eten en je hebt ineens een gesprek. Hoe meer grote schalen je hebt waar iedereen uit op kan scheppen, hoe informeler het is en hoe beter die secondelijm werkt.”
3. Samen eet je meer
Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum: “Uit onderzoek blijkt dat je in de aanwezigheid van anderen gemiddeld 44 procent meer eet dan wanneer je alleen eet. Dat heet sociale facilitatie. Je eet vooral meer wanneer je met vrienden of familie bent. De maaltijd duurt dan vaak langer en je bent eerder afgeleid, waardoor het lastiger is om bij te houden hoeveel je eet.”
En hoe ongezond is een Netflixdiner?
Samen eten is gezelliger, daar zijn we het allemaal over eens. Proosten, lang tafelen en uitgebreid eten doe je ook niet voor niets samen. Eten verbindt, het werkt als lijm. En dat is ook precies wat samen eten gezonder maakt. Door met elkaar te eten, voeg je een ongrijpbaar ingrediënt aan iedere maaltijd toe: aandacht. Je koopt met aandacht, je kookt met aandacht. Maar zo logisch als het is dat je die moeite doet voor een groep, zo logisch zou het ook moeten zijn om die aandacht aan een ‘dinner for one’ te geven.
Koken voor jezelf verdient dezelfde liefde als koken voor een ander. Het betekent dus niet dat een Netflixdiner per definitie ongezond is. Zoals Janneke zegt: “Voor jezelf koken geeft een heel goed gevoel. Ik dacht: kijk, ik ben het wel waard. Ik kan gewoon voor mezelf zorgen. Dat idee geeft veel voldoening.” De gezonde kracht van samen eten, schuilt vooral in het lijmende effect. En die lijm werkt verrassend genoeg ook als je in je eentje eet, omdat je met eten ook de relatie met jezelf verstevigt.