Zonnebrand

Niets lekkerder dan zonnen en bruin worden. Er zit feitelijk maar één groot nadeel aan zon: je kunt er flink door verbranden. Het is goed de huid te beschermen tegen zonnebrand; al was het maar omdat er een verband bestaat tussen zonnebrand, huidveroudering (rimpels!) en zelfs huidkanker. Door te veel zon verliest de huid zijn soepelheid, omdat cellen in de huid zich minder snel delen en minder collageen aanmaken.

Algemeen | Klachten | Behandeling | Oorzaken | Tips & vragen 

Algemeen

Huidkanker en rimpels

Huidkanker en rimpels ontstaan niet alleen als je verbrandt. Ook véél zonlicht kan schade veroorzaken. Dit heeft te maken met de verschillende soorten straling van de zon. Zonlicht bestaat uit uv-B- en uv-A –straling. Ze dringen allebei op een andere manier door in de huid en veroorzaken ander soort schade. Uv-A-stralen zijn lange stralen – ze dringen diep door in de diepe huidlagen en zorgen voor een diepe, donkere kleur. Ze veroorzaken geen zonnebrand, maar beschadigen wel het bindweefsel waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Dit leidt tot snelle huidveroudering en rimpels. De uv-B-straling is korte straling en veroorzaakt een bruine kleur. Als de dosis uv-B-stralen te sterk is, wordt de huid rood: je bent verbrand!

Zonneschade

Als de huid verbrand is, moet het lichaam de schade repareren. Hoe vaker en intensiever we verbranden, hoe ernstiger de aangebrachte schade is en hoe hoger het risico dat het repareren gaat mislopen. Op de lange termijn kan dit leiden tot verandering van het DNA, chronische huidschade en voorstadia van kanker en zelfs huidkanker.

Ook door glas

Uv-straling dringt ook door wolken heen en zelfs door glas. Ook als de straling minder is, is het verstandig de huid te beschermen.

Klachten

Klachten door zonneschade

Door langdurige blootstelling aan de zon kun je verbranden of een zonnesteek of zonneallergie oplopen.

Verbranding

Een verbrande huid ziet er rood uit, is pijnlijk, brandt en is gevoelig.

Zonnesteek

Bij zonnesteek loopt de temperatuur te hoog op door te veel hitte en zon. Vooral kinderen die spelen bij het water zijn kwetsbaar; ze vergeten de hitte als ze in de zon spelen. Het water reflecteert de zon. Een zonnesteek is te herkennen aan: prikkelbaarheid, onrust, rode kleur en zweten.

Zonneallergie

Een zonneallergie wordt veroorzaakt door uv-A. Het zorgt voor jeuk, blaasjes en schilfering. Mensen met een lichte huidskleur en die makkelijk verbranden, hebben eerder last van zonneallergie dan mensen met een donkerder huidtype. De aandoening kan op elke leeftijd beginnen, ook als je daarvoor wel goed tegen zonlicht kon.

De huidafwijkingen bij een zonneallergie ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de blootstelling aan het zonlicht. Soms duurt het enkele dagen langer voordat de verschijnselen optreden.

Behandeling

Zelf doen tegen en bij zonnebrand

 • Laat het lichaam geleidelijk wennen aan de zon (vooral als je snel last hebt van een zonneallergie). Zon de eerste dag een kwartier, de tweede dag een halfuur, de derde dag drie kwartier en de vierde dag een uur. Daarna is de kans op verbranding minder, al verschilt dat van mens tot mens (pigment) en van dag tot dag (zonkracht).
 • Vermijd de zon als die hoog aan de hemel staat, dan is hij het krachtigst. Draag bedekkende kleding en gebruik zonnebrandcrèmes met uv-A en uv-B-filters.
 • Gebruik tijdens het zonnen zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor en blijf regelmatig smeren. Smeer zeker vanaf twaalf uur ’s middags; dan is de zon op zijn krachtigst.
 • De meeste zonnebrandcrèmes beschermen alleen tegen uvV-B –stralen – maar er zijn ook producten die uv-A-bescherming bieden. Let daarvoor op de verpakking.

Stappenplan zonnesteek

 • Doe koele kleding aan.
 • Ga regelmatig uit de zon.
 • Drink veel water.
 • Zorg dat kinderen veel drinken, ook als ze er niet om vragen.
 • Neem een lauwwarme douche. Spons een baby af met lauwwarm water (het water mag niet te koud zijn), laat kinderen buiten met lauw water spelen.
 • Zorg in huis voor goede ventilatie.
 • Doe op het heetst van de dag de deur en gordijnen dicht.

Oorzaken

Oorzaken van zonnebrand en zonneschade

De belangrijkste oorzaak voor zonnebrand en zonneschade is natuurlijk (langdurige) blootstelling aan de zon. Te weinig drinken, water op de huid laten opdrogen, bestaande huidproblemen en naar buiten gaan op het heetste moment van de dag verergeren de zonneschade vaak en kunnen leiden tot secundaire klachten zoals uitdroging.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond