Bijna één op de drie Nederlanders traint ’s nachts zijn kaakspieren door te tandenknarsen. Eet jij langzaam je tanden op? Klop dan niet alleen bij de tandarts aan, maar spijker ook je kennis bij met deze belangrijke feiten.
1. Nek en hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door tandenknarsen
Slijtage van je tanden is láng niet het enige gevolg van tandenknarsen. Heb je vaak nek- en hoofdpijn, dan is er een kans dat dit door deze nachtelijke activiteit komt. Het knarsen en klemmen van je tanden zorgt er namelijk voor dat er spanning op je kaak en de spieren daaromheen ontstaat. Dat kan zorgen voor nekpijn, hoofdpijn, oorpijn of zelfs pijn aan je gezicht.
2. Knarsen brengt je in een vicieuze cirkel
Door te tandenknarsen wordt je kauwspier groter en een grote kauwspier heeft de neiging om in beweging te blijven. Het gevolg? Je gaat vaker en harder knarsen, waardoor de spier nóg groter wordt. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Knars je met je tanden, dan is het verstandig om bij de tandarts aan te kloppen. Je kunt dan een splint, een plastic bitje, aangemeten krijgen om je tanden te beschermen. Een afspraak bij een kaakfysiotherapeut is ook een goed idee. Deze expert kan je fijne oefeningen geven om je kaak te leren ontspannen.
3. Kinderen en jongvolwassenen knarsen meer met hun tanden
Knars jij heel wat af? Dan is er goede hoop dat dit in de loop der jaren alleen maar minder wordt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongvolwassenen het meeste knarsen. Tandenknarsen wordt dus minder als je ouder wordt. Heb je tandenknarsende ouders, dan is de kans groter dat jij hier ook gevoelig bent. Het schijnt dat veertig tot zestig procent van de gevallen erfelijk is bepaald.
Als we Dr. Google om hulp vragen, komen we vaak genoeg uit bij vreemde adviezen en hardnekkige fabels waardoor je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Dat moet anders! gezondNU helpt je in deze rubriek op weg door belangrijke feiten over kwalen op een rij te zetten, zodat je jouw kennis kunt opkrikken.