Constant opgewonden zijn. Voor vrouwen die met de jaren minder zin hebben in seks klinkt dit misschien als iets positiefs. Maar het restless genital syndrome, ook wel het continu orgasme syndroom, genoemd is zeker geen pretje. Nooit van gehoord? Wij beantwoorden de 3 meest gestelde vragen over het restless genital syndrome.
Rondom het restless genital syndrome – afgekort tot RGS – hangt veel schaamte. Opgewonden zijn terwijl je dat helemaal niet wil kan voor wanhoop, frustratie en een verminderde concentratie zorgen. Voor veel vrouwen met RGS is werken daarom bijna onmogelijk. Tijd om hier meer aandacht aan te besteden!
Wat is het restless genital syndrome?
Bij RGS heb je constant het gevoel dat je opgewonden bent zónder seksueel verlangen. Niet te verwarren met hyperseksualiteit, waarbij iemand wel met seks bezig is. Bij vrouwen met dit syndroom is er dus alleen een lichamelijke reactie terwijl er geen gevoelens van lust of liefde in het spel zijn. Veel vrouwen die RGS hebben ervaren een branderig gevoel, trillingen, pijn, een laag libido en moeite met opgewonden raken.
Is RGS een psychische aandoening?
Het restless genital syndrome, voorheen het persistent sexual arousal syndrome (PSAS), werd lange tijd beschouwd als psychische aandoening is. Uit dit onderzoek van neuropsychiater Marcel Waldinger blijkt dat PSAS een neuropathische aandoening is. Bij RGS is er sprake van een overgevoelige zenuw die naar de clitoris loopt. Bij bewegingen als zitten, lopen of verschuivend ondergoed kan deze zenuw al geprikkeld worden. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat vrouwen met PSAS ook last hadden van andere kwaaltjes zoals onrustige benen (het restless legs syndrome) en een overactieve blaas.
Wat kun je doen als je het restless genital syndrome hebt?
Een orgasme kan de spanning of pijn tijdelijk kan verlichten maar vervolgens komt het opgewonden gevoel ook snel weer terug. Na verloop van tijd kan het zelfs zijn dat je steeds moeilijker een orgasme krijgt. Herken je de klachten van het restless genital syndrome? Neem dan contact op met je huisarts. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verlichten zoals cognitieve gedragstherapie, mindfullness of medicatie. Een volledige behandeling is er helaas nog niet. Hiervoor moet er meer onderzoek worden gedaan.
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.