Niet het griepvirus, maar een ander berucht virus domineert al een tijdje het nieuws in ons land. Het coronavirus is niet alleen in China het gesprek van de dag, ook Europa houdt zich er flink mee bezig. Waarom is er zoveel aandacht voor dit virus? Hoe kan het virus zich zo snel verspreiden? En helpt het dragen van een mondkapje? We geven antwoord op belangrijke vragen.
1. Is het coronavirus nieuw?
Wellicht had je vorig jaar nog nooit van het coronavirus gehoord, maar dit virus bestaat al veel langer. Er zijn zelfs verschillende soorten. Sommige van deze virussen zorgen alleen voor vervelende kwaaltjes, zoals verkoudheid in de winter. Andere coronavirussen doen meer kwaad en kunnen dodelijk zijn. Het coronavirus waar we het nu over hebben, genaamd COVID-19, is een nieuwe variant en hoort bij die laatste groep. Mensen die drager zijn van het virus, hebben vooral longklachten en hoge koorts. Er zijn echter ook mensen met milde klachten, zoals verkoudheid of hoesten.
2. Hoe kan het virus zich zo snel verspreiden?
Het virus dook eind december op in de Chinese stad Wuhan. Volgens Chinese onderzoekers is het virus waarschijnlijk afkomstig van vleermuizen, waardoor vervolgens andere zoogdieren besmet zijn geraakt. De verspreiding van het coronavirus is waarschijnlijk begonnen op een lokale markt in Wuhan, waar tientallen mensen ziek werden. Op de markt werden dieren geslacht en was er nauwelijks sprake van hygiëne. Het virus is zo overgedragen op mensen. Het virus is overdraagbaar via speeksel, slijm en je ontlasting.
3. Er zijn zoveel virussen, waarom zorgt dit virus juist voor ophef?
Dat komt vooral omdat het om een nieuw virus gaat, zegt een woordvoerder van het RIVM. Er is geen vaccin en deskundigen weten ook nog lang niet alles over het virus. Daarnaast is het belangrijk dat het virus zich niet te snel verspreidt. Het draait om ‘flatten the curve’. Om het zorgsysteem niet te overbelasten, moet het aantal besmettingen zo langzaam mogelijk oplopen.
4. Is het griepvirus niet gevaarlijker dan het coronavirus?
Zoals het coronavirus zich aan mensen presenteert, lijkt het erg op een griep. Mensen kunnen bij beide ziektes last hebben van onder meer luchtwegklachten, hoesten, koorts en kortademigheid. Maar in het slechtste geval kunnen mensen met COViD-19 wel wel zieker worden, bijvoorbeeld door een zware longontsteking. Ook is de bron van COVID-19 anders dan bij de griep. Meerdere bronnen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), melden dat het coronavirus besmettelijker is dan het griepvirus. Bij de griep besmet één ziek persoon gemiddeld 1,3 andere mensen. Voor het coronavirus ligt dit cijfer hoger. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt dat de schattingen van besmettelijkheid voor zowel Covid-19 als Influenza zeer context- en tijdafhankelijk zijn, waardoor directe vergelijkingen ingewikkeld zijn.
5. Veel Chinezen dragen een mondkapje, helpt dat?
In ons land draagt alleen medisch personeel een mondkapje. “Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die heel goed sluiten over je neus en mond.” De maskers moet daarnaast nauwkeurig gebruikt worden en regelmatig gewisseld worden. “In het dagelijkse gebruik is dat bijna niet mogelijk.” Handen wassen, is veel effectiever. “Dat geldt overigens voor alle virussen. Was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.” Daarnaast zijn deze mondkapjes hard nodig in ziekenhuizen.
Ga voor actuele informatie over het coronavirus naar de website van het RIVM »