In aantocht naar de zomer komen de eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekropen. Kom je in aanraking met de rups? Dan betekent dat uitslag, jeuk en bultjes! Omdat de brandharen van deze rups te klein zijn om te zien, kun je zonder dat je het door hebt last krijgen van huidklachten. Wat kun je dan het beste doen? We hebben de vijf beste tips voor je op een rij gezet.
De zomer is het seizoen van de mug en de wesp, maar sinds een paar jaar is er een nieuwe overlastgever bij: de eikenprocessierups. Deze beruchte rups eet niet alleen eikenbomen kaal, maar zorgt vooral voor veel overlast voor mensen én dieren. Wie in contact komt met de brandharen van dit insect kan last krijgen van geïrriteerde luchtwegen en ogen maar vooral uitslag, bultjes en … heel veel jeuk.
Oppassen voor de eikenprocessierups
De jonge processierupsen komen uit in april en mei, maar de echte overlast begint pas in juni. Dan krijgen de volwassen rupsen de gevreesde brandharen en schieten deze af. Zodra de eikenprocessierups zich gaat verpoppen, van juli tot en met augustus, blijven de brandharen achter in de nesten. Ook dan is het oppassen geblazen. Door wind, storm of regen circuleren de brandharen in de lucht en kunnen zo ongemerkt voor huidklachten zorgen, zoals uitslag en bultjes. De haartjes zijn niet met het blote oog te zien en kunnen zo aan je kleding en huid blijven ‘plakken’.
5 tips tegen jeuk door de processierups
Krijg je plotseling uitslag, zoals bultjes, roodheid én erge jeuk? Dan kun je zomaar de dupe zijn van de eikenprocessierups. Dit kun je dan het beste doen:
1. Niet krabben bij uitslag
Hoe ondraaglijk de jeuk van een eikenprocessierups ook is, stop direct met krabben of wrijven. Dit verergert de klachten en vergroot de kans op een geïrriteerde en ontstoken huid. Ook kun je dan wondjes krijgen. Als je vermoedt dat je met de eikenprocessierups te maken hebt, gebruik dan plakband voor de jeukende plek. Plak een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De haartjes zullen blijven plakken en komen zo los van je huid.
2. Spoel je huid met lauw water
Spoel je huid of ogen goed af met lauw water. Daarmee was je, als je er op tijd bij bent, de resterende haartjes van je af. Stop voor de zekerheid je kleding in de wasmachine. Ook in je kleding kunnen de brandharen van de eikenprocessierups achterblijven en zo uitslag veroorzaken op andere plekken. Was je kleding op 60 graden.
3. Smeer een verzachtende crème tegen uitslag
Kalmeer de jeukende huid met een crème met bijvoorbeeld aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus. Dit werkt verzachtend en verkoelend. Is de jeuk of uitslag te hevig? Ga dan naar de huisarts. Er bestaan jeukstillende crèmes die voorkomen dat je nog meer gaat krabben.
4. Bedek je armen, benen, hals en ogen
Het goede nieuws is dat de klachten die de eikenprocessierups veroorzaakt, binnen twee weken vanzelf weer overgaan. Hoe voorkom je dat het snel weer raak is en de uitslag en bultjes terugkomen? Wanneer je gaat wandelen of langs een plek komt waar veel eikenbomen staan, zorg dan dat je armen, benen en hals bedekt zijn en draag een zonnebril. Zo krijgen de brandharen van de processierups geen kans om zich op je huid te hechten. Voor de zekerheid kun je je kleding na je wandeling nog wassen.
5. Houd ramen en deuren dicht
Woon je in de buurt van eikenbomen of staan er op je vakantieadres veel? Probeer ramen en deuren (of je tent) zoveel mogelijk dicht te houden of maak gebruik van een hor. Hoe handig het ook is in de zomer, laat ook je was niet buiten drogen. Zo verklein je de kans op bultjes en jeuk van de eikenprocessierups.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.