Is voor jou de knusse herfst het summum van geluk? Of word je gek van die geur van natte jassen, beslagen ramen en de zoveelste verkoudheid? Nu we het toch over die loopneuzen hebben, wat moet je doen om geen last te hebben van al die herfstige ongein? Deze tips helpen je gezond de herfst door zonder vervelende naarjaarsklachten.
1. Staar in een vuurtje
Ken je dat gevoel van staren in een kampvuurtje? En dat dan de echte gesprekken op gang komen? Dat is bewezen goed voor je! Overdag racen, praten en plannen we. Het houdt je brein alert en scherp. Maar ’s ahevonds, tijdens het staren in een vuurtje, worden de gesprekken reflecterend en warm. Je krijgt meer afstand en ontspant. En dat is goed voor je brein en je lichaam omdat je stressniveau daalt. Maar in plaats van ontspannen bij een kampvuur, houden we vaak ons tempo hoog met afspraken, sport, tablets, social media en tv. Maar zet die deze herfst eens uit voordat je gaat slapen. En praat met elkaar. Het liefst starend in de vlammen van een klein vuurtje.
2. Zet een raam open
Iedereen heeft het altijd over vitamine C en weerstand, maar wat we vergeten is de relatie tussen het raam en onze weerstand. Verschillende najaarsklachten hebben te maken met een slecht binnenhuisklimaat omdat we in de herfst massaal de ramen dichtgooien en de verwarming aanzetten.
Gemiddeld wonen er zo’n tien verschillende schimmelsoorten in huis. Hun favoriete stekjes zijn vochtige, warme plekken met weinig ventilatie. Schimmels in huis kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en allergische klachten. Vaker het raam openzetten, je huis goed ventileren en schimmels bestrijden is daarom belangrijk om je fit te voelen.
3. Doe de kachel uit
Veel ventileren lost ook een ander typisch herfstkwaaltje op: droge ogen en een droge neus. In de herfst gaan we naast slechter ventileren, namelijk ook meer stoken. De lucht thuis wordt al snel kurkdroog en dat heeft veel effect op je ogen en je neus. Omdat de neus werkt als een filter (de trilhaartjes filteren stof, virussen en bacteriën weg), heeft een droog binnenklimaat direct effect op je weerstand. Een gezond neusslijmvlies is de start van de bescherming tegen bacteriën en virussen. Als de lucht in huis te warm en te droog is, drogen je neusslijmvliezen uit en wordt je lichaam vatbaarder voor infecties.
4. Zoek licht
Omdat je vitamine D vooral uit zonlicht haalt, loop je in de herfst snel een tekort op. Zeker als je ook nog veel binnen zit of werkt. Vitamine D is een echte weerstandsvitamine. Dus ga, zodra die blaadjes van de bomen zijn gevallen, elke dag dertig minuten naar buiten. En voeding met vitamine D? Hoe zit dat? Gemiddeld halen we een derde van onze vitamine D uit voeding (vis en ei bijvoorbeeld) en tweederde via de zon. Daglicht is trouwens ook belangrijk voor het ritme van je biologische klok. Door aan het begin van de dag even naar buiten te gaan, kun je ‘s avonds beter in slaap komen. Pas als het avond is, maakt het lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Helder licht in de avond heeft een tegenovergesteld effect op de aanmaak van melatonine – van avondlicht val je later in slaap.
5. Eet kool
De ongekroonde weerstandtopper: boerenkool! Het is de ideale herfst- en wintergroente door de flinke dosis ijzer. IJzer zorgt ervoor dat je bloedcellen zich beter vullen met zuurstof en glucose. Dit kan je net wat meer energie geven. En o ja, als je toch gezond bezig bent in de keuken, eet dan ook eens quinoa (spreek uit: kien-waah). Het zit vol eiwitten, vezels en mineralen. Ook bevat quinoa vitamine B2 (goed voor je energiepeil) en E (een belangrijke antioxidant).
Wat moet je eten voor een goede weerstand? Lees het nu.