Ben je elke avond in gevecht om de afstandsbediening? Hoe handig is het dan om een extra tv te hebben? In je slaapkamer bijvoorbeeld, want dan kun je zonder gezeur relaxed op bed tv-kijken. Wij geven je zes redenen om juist géén tv in je slaapkamer te zetten. Laat je overtuigen!
Er zitten echt grote nadelen aan het hebben van een televisie in je slaapkamer. Ton Coenen, slaapprofessor en schrijver van het boek Het slapende brein, geeft de belangrijkste redenen waarom je beter geen tv op je slaapkamer kunt zetten.
1. Blauw licht beïnvloedt de biologische klok
Licht beïnvloedt de biologische klok en zet deze in de waakmodus. Vooral blauw licht doet dat, omdat ons lichaam dit als daglicht ziet. En laat het licht van de tv nou net blauw zijn. Duisternis daarentegen is goed voor slaap. Coenen: “Zo gauw het donker wordt, komt er melatonine vrij in je lichaam en word je klaargemaakt om te gaan slapen. Door het blauwe licht blijft je biologische klok ‘wakker’ en ben je lichamelijk nog niet klaar om te gaan slapen. Als gevolg slaap je later en korter.”
2. Tv-kijken activeert je brein
Die spannende misdaadserie die je aan het kijken bent, is misschien goed om even helemaal te kunnen relaxen na een drukke werkdag, maar ondertussen activeert het je brein. En dat is niet goed voor je nachtrust: “Prikkels activeren het brein via het reticulair activerend systeem in de middenhersenen. Dit systeem filtert welke informatie je wel en niet toelaat tot je bewustzijn. Door die activatie word je waakzaam en stel je onbewust je slaap uit.”
3. Het zorgt voor een onregelmatig slaappatroon
Je kent het wel. Je bent je favoriete serie aan het kijken en spreekt met jezelf af dat je na deze aflevering écht gaat slapen. Dan eindigt de aflevering met een cliffhanger en moet je wel verder kijken. In plaats van om tien uur, slaap je pas om twaalf uur, terwijl je de volgende dag gewoon weer om zes uur op moet staan. Je lichaam pikt dat niet, die wil regelmaat. “Op een vaste tijd naar bed gaan en op een vaste tijd weer opstaan is belangrijk. Door elke dag op een andere tijd te gaan slapen, is er geen regelmaat en is het moeilijker de volgende dag weer op de normale tijd te gaan slapen. Een tekort aan slaap tast je cognitieve mogelijkheden aan, zeker als je die om bepaalde redenen de volgende dag hard nodig hebt.”
4. Je brein associeert de slaapkamer niet meer met slaap
“Er bestaat een associatie tussen de slaapkamer en slaap. Als je de slaapkamer inloopt, moet je slaap al komen. Vooral voor mensen die niet goed kunnen slapen, is het handig om de slaapkamer alleen te gebruiken om in te slapen en seks te hebben. Andere dingen, zoals de tv, kunnen die associatie verzwakken en dat leidt tot minder goede slaap.”
5. Je nachtrust wordt onderbroken
We zijn allemaal weleens in slaap gevallen voor de tv, omdat we zo moe waren. “Natuurlijk vallen mensen die tot laat tv-kijken uiteindelijk toch in slaap. Toch worden ze op een gegeven moment weer wakker en kijken dan verder. Dit kan zich herhalen. Het gevolg is dat de slaap onrustig en gefragmenteerd wordt. Vooral in het eerste, belangrijke, deel van je slaap is dit het geval. In dit gedeelte van je slaap zweef je tussen de waak- en slaaptoestand, wat betekent dat je nog makkelijk wakker kan worden. Als dit de hele nacht doorgaat, kom je niet in diepe slaap.”
6. Het zorgt voor een slechte slaaphouding
“De tv staat op een vaste plaats. Liggend daarnaar kijken is vaak niet handig, want je ligt in een houding met weinig bewegingen. Dit is niet goed voor de soepelheid van je ledematen en de bloedsomloop en daarmee ook niet voor de komende slaap. Tijdens de ongestoorde slaap beweeg je daarentegen vrij veel om het lichaam in conditie te houden.”