Bronchitis is een ontsteking van de grotere luchtwegen van de long. Deze ontsteking gaat gepaard met veel hoesten. Het komt vaak voor: elk jaar krijgen zo’n 550 duizend mensen bronchitis. Wat is het precies en wat kun je zelf doen?
Bij een bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtwegen ontstoken door een virus of een bacterie. Het is een luchtweginfectie. Meestal wordt een dergelijk ontsteking veroorzaakt door virussen en bacteriën die we inademen.
1. Hoe ontstaat bronchitis?
De ontsteking van de bronchiën bij een bronchitis wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een virus, en soms door prikkels zoals een allergie, rook of vervuilde lucht. Een infectie wordt meestal overgedragen van mens op mens door het inademen van met de infectieverwekker besmette (fijne) druppeltjes uit de mondholte en/of de luchtwegen van de hoestende, niezende of pratende mensen.
Andere oorzaken voor bronchitis:
- Nasleep van een virusinfectie
- Bacteriële infectie
- Inademen van rook of irriterende stoffen
2. Waar zitten de bronchiën?
Als je ademt gaat de lucht via de luchtpijp naar je longen. In die longen zitten kleine vertakkingen, de bronchiën. Aan het ‘eind’ van de vertakkingen zitten de longblaasjes. De blaasjes zorgen dat de zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in het lichaam. De bronchiën zijn bekleed met slijmvlies. Als de bronchiën ontstoken zijn, gaat dit slijmvlies meer slijm produceren.
3. Is het besmettelijk?
Meestal ontstaat bronchitis door een virale of een bacteriële infectie. En ja, in dat geval is er kans dat je anderen besmet. Vooral door te hoesten worden bacteriën overgedragen op anderen. Een persoon met een goede weerstand zal hiervan geen last ervaren en niet worden besmet. Mensen met een minder goede weerstand kunnen wel besmet worden.
Als de bronchitis is veroorzaakt door rook, luchtvervuiling, of een allergie is deze niet besmettelijk. De bronchiën zijn niet ontstoken door een bacterie of virus immers.
4. Wat kan ik zelf doen?
Omdat een bronchitis meestal wordt veroorzaakt door een virus kan je er zelf niet veel aan doen. Acute bronchitis geneest meestal vanzelf na ongeveer twee weken. De tips om te herstellen, draaien om maar een principe: zorg dat je weerstand weer maximaal wordt door genoeg slapen, gezond te eten.
Voorkom verdere irritatie van de longen; stel je longen niet bloot aan rook of schoonmaakmiddelen. Stomen kan het slijm in de longen losser maken en de klachten verlichten. Er bestaan ook vele huismiddeltjes tegen hoesten, zoals stomen met heet water bij vastzittend slijm, zout water druppels bij een eveneens aanwezige neusverkoudheid of een lepel honing of een dropje in de mond laten smelten bij een geprikkelde keel.
5. Is chronische bronchitis hetzelfde als COPD?
Bronchitis komt voor in een acute en in een chronische vorm. Chronische bronchitis wordt ook wel COPD genoemd. Bij COPD zijn de vertakkingen van de luchtpijp – de bronchiën – blijvend ontstoken en geïrriteerd. Vaak is roken de oorzaak. De slijmvliezen produceren meer slijm dan normaal en dat zorgt voor een benauwd gevoel en veel hoesten. Een acute bronchitis gaat meestal vanzelf over binnen een tot vier weken. Bij de chronische variant gaat de longfunctie langzaam steeds verder achteruit en in het ergste geval gaat zelfs een deel van de longblaasjes kapot. Dit noemen we longemfyseem.