Je slaapkamer is een donkere en rustige omgeving, je drinkt geen alcohol en de televisie en je telefoon vermijd je in de laatste uurtjes voor het slapengaan. Kortom, je bent bewust bezig met je slaapkwaliteit. Maar is dat genoeg voor een goede nachtrust? Goed slapen begint op het moment dat je je bed uit komt. Van je ontbijt tot de wandeling in de lunchpauze. Veel keuzes die je maakt gedurende de dag hebben invloed op je slaap. Deze alledaagse gewoontes zorgen ervoor dat je slechter slaapt.
1. Onregelmatige slaap- en waaktijden
Laat opblijven of in het weekend uitslapen kan je biologische ritme verstoren. Het is belangrijk om elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt om je interne klok in te stellen en verbetert op de lange termijn je slaapkwaliteit.
2. Je ontbijt overslaan
Een onregelmatig eetpatroon kan er voor zorgen dat je minder goed slaapt. Wanneer je je ontbijt overslaat ben je vaak meer geneigd om te gaan snacken gedurende de dag omdat je opeens erge trek hebt. Start de dag goed met deze slimme ontbijttips. Ook het eten van sterk bewerkte voeding met veel suiker, zout en verzadigde vetten staat onze slaapkwaliteit in de weg. Wil je ‘s avonds toch iets eten? Ga voor een licht verteerbare snack zoals een stuk fruit.
3. De hele dag binnen zijn
Natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat onze biologische klok goed werkt. Hierdoor wordt je in de ochtend wakker, ben je gedurende de dag alert en kun je in de avond weer in slaap vallen. Wanneer je gedurende de dag niet genoeg natuurlijk licht krijgt, kan dit je slaap-waakcyclus verstoren. Ga in de ochtend met de auto naar je werk en aan het einde van de werkdag direct weer naar huis. Dan ben je de hele dag binnen. Probeer daarom regelmatig tijd in de buitenlucht door te brengen of werk dichtbij een raam als dat mogelijk is.
4. Te veel stress
Stress is een van de grootste vijanden van een goede nachtrust. Het activeert ons sympathisch zenuwstelsel waardoor je in een staat van alertheid bent. Dit maakt ontspannen lastig. Daarnaast werkt stress de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) tegen. Neem voldoende pauzes gedurende de dag (vóórdat je merkt behoefte te hebben aan een pauze) en probeer manieren te vinden om gedurende de dag te ontstressen, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of lichte lichaamsbeweging.
5. De middag doorkomen met koffie
Kleine hoeveelheden cafeïne verbeteren je concentratievermogen en houden je alert. Maar veel mensen realiseren zich niet hoe lang deze stof in je systeem kan blijven. Cafeïne blijft ongeveer 5 tot 6 uur actief in je lijf. Wat betekent dat als je om 15:00 uur nog koffie drinkt, de helft van de cafeïne rond 21:00 uur nog in je systeem kan zijn. Zó versla je de middagdip op een gezonde manier.
6. Sporten in de avond
Lichaamsbeweging is goed voor je slaapkwaliteit, maar te intensieve trainingen laat op de avond kunnen je te energiek maken om in slaap te vallen. Het is beter om zware work-outs te plannen voor de ochtend of de vroege middag. Wil je toch bewegen in de avond? Ga van voor rustigere activiteiten zoals yoga of een wandeling.
7. Te veel prikkels in de avond
Uitgeput van een lange dag plof je op de bank. De televisie gaat aan en terwijl de programma’s voorbij komen pak je je telefoon erbij om nog even het nieuws te checken, een appje te beantwoorden of de nieuwste TikTok-video te bekijken. We weten dat blauwlicht in de avond niet bevorderlijk is voor je slaapkwaliteit. Maar los daarvan, de prikkels die je binnenkrijgt via je smartphone en televisie zijn minstens net zo funest. Schermen uit en een ontspannende hobby erbij pakken dus!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.