Hoofdpijn, minder plezier halen uit je hobby’s of moeite hebben met concentreren. Een tekort aan slaap is niet altijd makkelijk te herkennen aan een vermoeid gevoel. Deze 7 onverwachte symptomen kunnen ook wijzen op een slaapgebrek.
Er is een verschil in een acuut slaaptekort en een chronisch slaaptekort. Bij een acuut slaaptekort kun je denken aan een nachtje doorhalen. Bij een chronisch slaaptekort is er meer aan de hand. Gedurende lange tijd slaap je te kort of is je slaapkwaliteit niet goed genoeg. Hoe herken je een tekort aan slaap, anders dan aan een vermoeid gevoel?
Je bent prikkelbaarder
Een tekort aan slaap kan ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor prikkels. Misschien ervaar je weleens een overprikkeld gevoel. Een drukke dag, fel licht of geluiden… Alles lijkt harder op je af te komen. Hierdoor kun je je ook sneller geïrriteerd of boos voelen. Heb je vaak last van prikkels? Misschien ligt het aan je slaappatroon of je slaapkwaliteit. Je kunt eens een slaapdagboekje bijhouden om inzicht te krijgen in je slaapritme. Hoe je omgaat met te veel prikkels? Dít kun je doen om te herstellen.
Je hebt minder focus
Merk je dat je sneller afgeleid raakt? Of krijg je minder gedaan op een dag dan voorheen? Je concentratievermogen, je productiviteit en je reactievermogen zijn allemaal afhankelijk van je slaapkwaliteit. Kort gezegd kun je je minder goed focussen als je lichaam niet voldoende is uitgerust. Zo wordt autorijden, werken en dingen onthouden een stuk lastiger én gevaarlijker.
Je hebt last van hoofdpijn
We herkennen een slaaptekort niet altijd aan moe zijn. Vermoeidheid kan zich ook uiten als hoofdpijn. Op de website van de Hersenstichting wordt aangegeven dat dit voelt als een knellende band om je hoofd op de hoogte van het voorhoofd. Heb je een ander soort hoofdpijn? Zó leer je de trigger van jouw hoofdpijn te herkennen.
Meer trek in calorierijke voeding
Bij een tekort aan slaap maakt je lichaam meer van het hongerhormoon ghreline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer trek hebt in eten. Oftewel, je lichaam heeft behoefte aan energie. Daarbij maakt je lichaam minder leptine aan, dit hormoon zorgt ervoor dat je na het eten een vol gevoel hebt. Zo melden deze onderzoekers dat mensen met een slaaptekort gemiddeld 385 kcal meer eten op een dag dan mensen die voldoende slapen. Ook deelt Fitsociety de onderzoeksresultaten van Kings College waaruit blijkt dat mensen die langer slapen minder trek hebben in koolhydraatrijke voeding, vetten en suikers.
Je hebt minder zin in (leuke) dingen
Merk je dat je minder zin hebt in dingen die je voorheen juist graag deed? Of haal je minder energie uit je hobby’s? Dit kunnen tekenen van een slaaptekort zijn. Door een gebrek aan slaap kun je je namelijk somberder voelen.
Een doffe huid
Na enkele nachten kun je al aan je huid merken dat je te weinig hebt geslapen. Je huid wordt bleker en je krijg wallen onder je ogen. Na een paar nachten goed slapen trekt dit weer helemaal bij. Bij een chronisch slaaptekort kan je huid wel écht verouderen. Dr. Baron meldt in dit onderzoek dat er bij vrouwen met een tekort aan slaap een vervroegde huidveroudering optreedt en dat de huid bij deze vrouwen minder goed herstelt van blootstelling aan zonlicht.
Je bent angstiger
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND, legt uit wat het effect is van een slaapgebrek op je mentale weerbaarheid: “Mensen die chronisch weinig slapen hebben minder psychische weerstand. Als je aanleg hebt voor angst, zul je die meer voelen als je uitgeput raakt. Elke tegenslag, ieder vervelend commentaar, maar ook elke negatieve gedachte of emotie komt des te harder aan. Dit put je nog meer uit.”
Vermoed je dat je een chronisch slaaptekort hebt? Kijk op Thuisarts.nl om de oorzaak van jouw slaaptekort te herkennen of neem contact op met je huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.