Schilfers, roodheid en jeuk. Dat is de huidaandoening psoriasis in een notendop. Bijna 400.000 Nederlanders hebben deze aandoening volgens de Nederlandse Vereniging Dermatologie Venereologie en dit aantal stijgt nog elke dag. Wat weten we eigenlijk over psoriasis? Dit zijn de vijf belangrijkste feiten op een rij.
Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid, waarbij schilfers, roodheid en jeuk de hoofdrol spelen. Deze klachten kunnen op alle plekken van je lichaam ontstaan, maar zien we het vaakst terug op de ellebogen, hoofdhuid, scheenbenen en knieën. Bij mensen met psoriasis vernieuwen huidcellen zich sneller dan normaal. Doordat dit te snel gaat, worden de nieuwe huidcellen niet goed aangemaakt en gaan ze dood. Een dikke laag huidcellen is het gevolg en dat veroorzaakt de vervelende klachten. Er is nog veel onduidelijkheid over deze aandoening, maar wat weten we al wél? We verzamelden vijf belangrijke feiten.
1. Psoriasis zit vaak in de familie
Als je moeder of oma ook deze huidaandoening hebben, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Psoriasis is daarom erfelijk. Je hebt zelfs 80 procent meer kans op het krijgen van de ziekte, als je ouders en broer of zus het ook hebben. Toch speelt erfelijkheid maar voor een deel een rol. Ook andere factoren, zoals stress of een infectieziekte zouden de kans op het krijgen ervan vergroten. Volgens onderzoekers is er een onderscheid te maken tussen twee typen: type 1 en type 2. Mensen die rond hun twintigste psoriasis krijgen vallen onder type 1. En mensen die het tussen hun veertigste vijftigste krijgen onder type 2. Bij type 2 is de kans dat je het hebt geërfd een stuk kleiner.
2. Het is een ander woord voor schub
Wist je dat het woord psoriasis is afgeleid van het Griekse psore? Dit betekent letterlijk: schub, omdat de schilfers die bij deze aandoening ontstaan aan schudden doen denken. Soms wordt het daarom ook de ‘schubziekte’ genoemd, alhoewel we dit over het algemeen niet gebruiken.
3. Psoriasis is niet besmettelijk
Vaak wordt gedacht dat psoriasis besmettelijk is, zeker wanneer de huid er helemaal onder zit, maar dit is een fabel. Het kan dus niet overgedragen worden via bijvoorbeeld huidschilfers of direct contact van de huid. De oorzaak van psoriasis is namelijk terug te vinden in het DNA en kun je beschouwen als een soort foutje van je afweersysteem. Geen reden voor paniek dus, als iemand met psoriasis bij in de buurt komt. Wel een reden om het bespreekbaar te maken, als je de aandoening hebt.
4. Er is nog geen medicijn
Psoriasis is nog niet te genezen, maar er zijn wel mogelijkheden om de klachten te remmen. Zo kan het helpen om elke dag een vette en neutrale zalf of crème te smeren. Als dat niet helpt, zijn er nog lotions, crèmes en zalven met medicijnen. Ernstige vormen worden vaak door een dermatoloog behandeld met een speciale ‘zonnelamp’ met ultraviolet licht. Ook bestaan er injecties en infuustherapie.
5. Er bestaan verschillende varianten
Er bestaat niet maar één vorm van psoriasis, omdat het op verschillende plekken van je lichaam kan ontstaan. Om daar een onderscheid in te maken, zijn er verschillende benamingen. De vijf bekendste soorten zijn: psoriasis vulgaris (op knieën en ellebogen), psoriasis palmoplantaris (op handpalmen en voetzolen), psoriasis inversa (in huidplooien als liezen, oksels en navel), psoriasis capitis (schilferige plekken op behaarde hoofdhuid) en psoriasis guttata (mini plekjes overal op het lichaam). Op de website van Psoriasispatiënten Nederland lees je meer over de verschillende soorten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.