Longkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker, maar is helaas nog erg lastig te behandelen. De ziekte wordt namelijk pas laat ontdekt, als er al klachten zijn. Om de behandeling te verbeteren start er binnenkort een groot bevolkingsonderzoek. Dit moet je erover weten.
Het bevolkingsonderzoek is onderdeel van een gloednieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Voor wie dit bevolkingsonderzoek bedoeld is en hoe het precies wordt onderzocht? Dat leggen we je uit.
Longkanker opsporen
In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 14.000 mensen de diagnose longkanker, meldt het Rotterdamse Erasmus MC. De klachten ontstaan vaak pas als de kanker zich al een tijdje ontwikkeld heeft. Het onderzoek, genaamd 4-In-The-Lung-Run, moet ervoor zorgen dat longkanker sneller wordt opgespoord, nog vóórdat het klachten geeft. Dit wordt ook wel een longkankerscreening of bevolkingsonderzoek genoemd.
Gericht op rokers
De meest voorkomende en bekendste oorzaak van longkanker is roken. Het onderzoek richt zich daarom op mensen die al een lange tijd roken of lang hebben gerookt. Ontvangen alle Nederlanders die een sigaret opsteken dan een uitnodiging voor het onderzoek? Nee, dat niet. Zo’n 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar ontvangen de komende tijd een brief om mee te doen aan het onderzoek. Bij sommigen ligt de uitnodiging zelfs al op de deurmat.
De mensen die worden uitgenodigd, wonen in drie regio’s: Amsterdam, Friesland en Bilthoven. De eerste regio waar het bevolkingsonderzoek van start gaat is Amsterdam, rond het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek.
Voldoen aan de eisen
Het 4-In-The-Lung-Run onderzoek gaat van start in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. In totaal worden in al deze Europese landen ruim 26.000 mensen onderzocht. ”Om te bepalen of iemand écht kan deelnemen, worden de mensen die uitgenodigd zijn gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Het onderzoeksteam bepaalt daarna of ze echt aan alle eisen voldoen”, aldus onderzoeker Carlijn van der Aalst. Niet alle 400.000 Nederlanders die een uitnodiging krijgen, zullen dus ook daadwerkelijk onderzocht worden.
Onderzoeken met CT-scan
Maar hoe en – misschien wel belangrijker nog – wat wordt er dan precies onderzocht? De onderzoekers willen bepalen hoe vaak een CT-scan van de longen nodig is in een onderzoek en hoe ze mensen, die het meeste risico lopen op longkanker, het beste kunnen bereiken. Uit een studie blijkt namelijk dat het vroeg opsporen van longkanker met een CT-scan bij rokers én ex-rokers de sterfte aan longkanker met maar liefst 25 procent of meer omlaag kan brengen. Dat zou in Nederland betekenen dat door zo’n bevolkingsonderzoek jaarlijks zo’n 1500 tot 2500 minder mensen overlijden aan longkanker. Een onderzoek van levensbelang dus.
”Stop met roken of liever nog: nooit beginnen met roken is de allerbeste manier om overlijden door longkanker te voorkomen”, benadrukken de onderzoekers. Deze zeven tips helpen je om van de sigaret af te komen.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram en Facebook en neem een kijkje in het magazine.