Misschien heb je het al voorbij horen komen: de infectieschimmel Candida auris is in de Verenigde Staten aan een flinke opmars bezig. Maar wat is Candida auris precies? En hoe gevaarlijk is een besmetting daadwerkelijk? Dit weten we tot nu toe allemaal over de schimmel.
Naar aanleiding van een persbericht van het Amerikaanse centrum voor infectieziektebestrijding (Centers for Disease Control and Prevention) is de schimmel Candida auris in het nieuws gekomen. Ook in landen om ons heen worden mensen ziek. Moeten wij ons hier in Nederland ook zorgen morgen? Op deze 5 meest gestelde vragen over de schimmel geven wij antwoord.
1. Wat is Candida auris?
Allereerst is het goed om te weten dat iedereen schimmels bij zich draagt (ja, ook jij). Schimmels komen vaak in de darm voor, zonder dat je er ziek van wordt. Bij mensen met een verminderde weerstand kunnen schimmels in het bloed komen en daarmee een ernstige infectie veroorzaken. In de meeste gevallen zijn dit patiënten die al opgenomen zijn in het ziekenhuis. Candida auris behoort dan ook tot de familie van de schimmels, zo meldt het RIVM. Deze schimmel is alleen ongevoelig voor veel geneesmiddelen..
2. Hoe kun je de schimmel oplopen?
Candida auris loop je niet zomaar op. Het verspreidt zich vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Verspreiding kan plaatsvinden via besmetting van de handen of medische instrumenten. In tegenstelling tot de meeste soorten schimmels kan Candida auris namelijk overleven buiten het lichaam. Na besmetting kun je Candida auris bij je dragen zonder er last van te hebben.
In Nederland is tot nu toe van vijf mensen bekend dat ze de schimmel hadden. Het ging hierbij om patiënten die vanuit een ziekenhuis in het buitenland waren overgeplaatst naar een Nederlands ziekenhuis. Deze patiënten bleken de schimmel bij zich te dragen, maar waren er niet ziek van. In sommige landen komt Candida auris wel vaker voor, zoals in de Verenigde Staten, India en verschillende landen in Afrika. In Europa is de schimmel onder meer in Spanje en Griekenland aangetroffen.
3. Wat zijn de symptomen van een Candida auris-infectie?
Mensen met een gezond afweersysteem worden over het algemeen dus niet ziek van de schimmel. Het lichaam ruimt de schimmel namelijk zelf weer op. Maar heb je een verminderde weerstand, dan kun je er wél ernstig ziek van worden. Er kan sprake zijn van een diepe infectie, waarbij Candida auris in de bloedbaan terecht komt. Koorts is een van de bekendste symptomen. Als er vermoedens zijn van Candida auris, wordt er een bloedonderzoek gedaan of kweek afgenomen van de oksel, lies of bilnaad. Aan de hand van dit onderzoek wordt een diagnose vastgesteld.
Dat de schimmel voor gezonde mensen niet gevaarlijk is, betekent niet dat een uitbraak ongevaarlijk is. Sommige mensen ervaren geen klachten, waardoor ze niet weten dat ze mogelijk de schimmel bij zich dragen. Hierdoor is de kans op verspreiding groter en wordt het risico op een infectie groter.
4. Is de schimmel goed te behandelen?
Volgens het RIVM is de schimmel lastig te bestrijden. Het is namelijk ongevoelig voor veel geneesmiddelen. Er zijn antischimmelmedicijnen die de infectie tegengaan, maar in sommige gevallen is er sprake van resistentie en zijn ze dus niet effectief. Ongeveer 35 procent van de patiënten met een Candida auris-infectie in de bloedbaan, overlijdt. Dat zijn heftige cijfers, maar volgens het RIVM is dat niet nodig.
5. De schimmel bestaat al jaren, waarom is het juist nú in het nieuws?
Over het algemeen is de schimmel dus niet gevaarlijk, maar waarom is er dan zoveel ophef over Candida auris? In 2009 is de schimmel voor het eerst ontdekt, maar de laatste 15 jaar lijkt Candida auris zich wereldwijd te verspreiden. Jochem Buil, arts-microbioloog van het Radboudumc zegt hierover tegen RTL Nieuws dat de verspreiding van de schimmel niet zo snel is als bijvoorbeeld corona of het griepvirus. Desondanks heeft het Amerikaanse preventiecentrum CDC in de Verenigde Staten wel een signaal afgegeven omdat er in de afgelopen jaren een toename is van invasieve infecties, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. ”In 2019 waren er 478 gemelde infecties. In 2020 757, in 2021 waren er 1474 gevallen en vorig jaar waren er 2377 gevallen”, aldus Buil.
RIVM bereidt zich voor op uitbraak
Ook het RIVM bereidt zich samen met het expertisecentrum schimmelinfecties van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen voor op een eventuele uitbraak. Dit klinkt vaak heftiger dan het is. Het RIVM zal met een internationale samenwerking methoden opzetten om duidelijk te maken hoe je de schimmel herkent en welke richtlijnen gelden bij een besmetting. Vooral ziekenhuizen zouden direct maatregelen moeten nemen als ze weten dat ze te maken hebben met de schimmel.
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.