Net als de griep slaat ook het besmettelijke RS-virus elk jaar weer toe. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen hiermee te maken krijgen, maar ook voor ouderen is het gevaarlijk. Wij duiken dieper in dit virus en beantwoorden de vijf meest gestelde vragen over het RS-virus.
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus staat voor het Respiratoir Syncytieel virus en is de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid bij kinderen. Veel kinderen krijgen dit virus voor hun eerste levensjaar. Uit een onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dan ook dat jaarlijks 150 tot 200 baby’s in Nederland met dit virus op de intensive care belanden.
Voor veel kinderen is het gelukkig onschuldig en gaat het binnen korte tijd over, maar voor jonge baby’s en kinderen met onderliggende aandoeningen kan het virus ernstiger verlopen. Ze worden benauwd en kunnen bijvoorbeeld een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking krijgen. Een ziekenhuisopname is hierdoor soms nodig.
Wie kan het RS-virus krijgen?
Hoewel er vooral gesproken wordt over het RS-virus bij kinderen, zijn zij zeker niet de enige die ziek worden van dit virus. Iedereen kan een infectie door het RS-virus krijgen, maar sommige mensen worden zieker of zijn kwetsbaarder, namelijk:
- Baby’s jonger dan zes maanden, voornamelijk baby’s die te vroeg geboren zijn;
- Kinderen jonger dan twee jaar, vooral als ze ook nog een ziekte hebben aan bijvoorbeeld de longen of het hart, of als ze door een ziekte minder afweer hebben;
- Volwassenen die door een ziekte of medicijnen een minder goede weerstand hebben;
- Volwassenen met een ziekte aan het hart of de longen;
- Mensen ouder dan 65 jaar.
Wat zijn de symptomen van het RS-virus?
Net als veel andere virussen, zoals griep en corona wordt het RS-virus verspreid door kleine druppeltjes die in de lucht komen na niezen en hoesten. Ook kun je het virus krijgen wanneer je de druppeltjes aan je handen krijgt, en daarmee je neus, ogen of mond aanraakt. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen varieert van twee tot acht dagen.
Maar aan welke symptomen kun je het RS-virus dan herkennen? De meest voorkomende klachten zijn een verkoudheid en hoesten. Soms zijn de klachten heftiger, dan kun je denken aan onder andere (ernstige) benauwdheid, koorts en longontsteking. Andere symptomen zijn:
- Koorts;
- Piepende ademhaling;
- Een snelle ademhaling;
- Tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen;
- De neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling;
- Drinken lukt niet goed;
- Soms opeens een paar seconden niet ademen;
- De huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels;
- Sufheid. Baby’s met het RS-virus zijn slaperig en zijn moeilijk te wekken;
- Oorontsteking.
Huisarst bellen
Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als je kind benauwd is. Je merkt dit aan een piepende en/of snelle ademhaling. Drinkt het kind weinig? Twijfel dan niet en bel de huisarts.
Wat kan je doen als je kind het RS-virus heeft?
Heeft je kind het RS-virus, dan kan dit beangstigend zijn. Dit moet je doen als je denkt dat je kind het RS-virus heeft:
- Geef je kind met koorts extra te drinken. Op de website van het Longfonds lees je hier meer advies over;
- Zorg dat je kind genoeg rust krijgt;
- Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom voor dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje genoeg. Als je kind het koud heeft of rilt, kun je een dun dekentje gebruiken.
- Als je kind zich ziek voelt of slecht drinkt, kun je paracetamol in een zetpil geven. De temperatuur kan hierdoor gaan dalen. Hoeveel paracetamol je kunt geven, staat op de verpakking.
Bestaat er een vaccin tegen het RS-virus?
Een vaccinatie voor het RS-virus is in zicht. In november 2022 gaf de Europese Unie goedkeuring voor een eerste vaccin tegen het besmettelijke virus. Hoelang het duurt voordat het vaccin ingezet wordt, is nog onduidelijk vertelt kinderarts-infectionloog Louis Bont tegen NOS. Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar het vaccineren van zwangere vrouwen en de bescherming van hun ongeboren kind tegen het RS-virus.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.