Dat je de wereld om je heen ziet, heb je voor een groot gedeelte te danken aan je ogen. Maar heb je schade aan je kijkers, dan heeft dit gevolgen voor dit belangrijke zintuig. Een veelvoorkomende oogziekte is glaucoom. Wij vertellen je meer over de sluipende oogziekte.
In 2022 telde Nederland 346.000 mensen met glaucoom, die bekend zijn bij de huisarts. Het is daarmee een van de meest voorkomende oogziekten van het afgelopen jaar. Deze 5 feiten moet je kennen over de aandoening.
Feit 1: Beschadigde oogzenuw
Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Dit kan ontstaan door een te hoge oogdruk of een afgeknelde zenuw. Deze beschadiging zorgt ervoor dat stukjes van de zenuw afsterven en de verbinding tussen het oog en de hersenen achteruitgaat. In het begin zijn de klachten nog wat vaag en lastig op te merken: het gezichtsveld wordt langzaam kleiner. Ook kunnen er blinde vlekken ontstaan.
Feit 2: Meer kans op glaucoom door hoge bloeddruk
De kans op deze oogziekte is groter bij mensen met een verhoogde oog- en/of bloeddruk. Wanneer opticiens het hebben over druk in het oog (intra-oculaire druk of IOP) dan bedoelen ze de druk van de vloeistof die het oog vult en niet de bloeddruk in de vaten die de structuren van het oog voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Ook mensen met een Afrikaanse en Aziatische afkomst hebben meer kans op glaucoom.
Feit 3: Subtiele symptomen
Het verraderlijke van de aandoening is dat de symptomen van glaucoom in het begin zo subtiel zijn, dat ze nog niet opgemerkt worden. Zonde, want als er op tijd wordt ingegrepen kan de schade beperkt worden met de juiste behandeling. Glaucoom zorgt er namelijk voor dat je zicht langzaam minder wordt. Het begint meestal met blinde vlekken, die zich steeds verder uitbreiden. Uiteindelijk kan de aandoening dan ook tot blindheid leiden. Volgens Specsavers wordt vijftien procent van de mensen met glaucoom blind.
Goed om te weten: glaucoom kan zich ook opeens voordoen. Er is dan sprake van een acuut glaucoom, waarbij de oogdruk plotseling heel hoog is of er aanvallen zijn waarbij deze erg stijgt. Je kan dan last krijgen van hevige pijn in en rond het oog tot een oog dat rood en dof is. Ook kun je wazig zien, misselijk worden, hoofdpijn krijgen en overgeven. Herken je deze klachten? Schakel dan direct medische hulp in. Acuut glaucoom moet namelijk direct behandeld worden om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
Feit 4: De aandoening kan behandeld worden
Als glaucoom in een vroeg stadium opgemerkt wordt, is de aandoening nog goed te behandeling. Met deze behandeling kan de verdere beschadiging van de oogzenuw afgeremd of gestopt worden. Volgens het Oogfonds zijn er meerdere behandelmethodes. Vaak wordt gestart met oogdruppels. Helpt dit niet, dan kan een operatie of laserbehandeling ook worden overwogen.
Feit 5: Glaucoom is erfelijk
Is er glaucoom bij jou ontdekt? Laat dit dan altijd aan jouw familie weten. Glaucoom kan namelijk
erfelijk zijn. Op dit moment zijn er nog geen testen die kunnen aantonen of je erfelijke aanleg voor glaucoom hebt. Oogartsen raden dan ook aan om je ogen vanaf je veertigste geregeld te laten controleren, zodat een beginnend glaucoom tijdig opgespoord kan worden. Ook als je geen klachten hebt. Want ook voor je ogen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Bij Specsavers kun je de gezondheid van je ogen laten controleren.
Ook interessant: volgens het Oogfonds helpt gezond eten ook tegen glaucoom. Zo kunnen vitamines A, C en E samen de kans op glaucoom verlagen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.