Epilepsie kan op elke leeftijd optreden, maar naarmate je ouder wordt neemt de kans op epilepsie toe. Hoewel deze ‘kortsluiting’ in de hersenen dus bij iedereen kan optreden, is het goed om te weten hoe je iemand helpt die een epileptische aanval krijgt.
Ongeveer 200.000 mensen in Nederland hebben epilepsie en zoals we hierboven al aangeven is het een soort kortsluiting in de hersenen, waardoor een deel van het brein niet meer goed functioneert. Factoren die een epileptische aanval kunnen uitlokken of verergeren zijn: slaaptekort, alcoholgebruik en veel stress.
Verschillende aanvallen
Naast de oorzaken is het goed om te weten dat er verschillende soorten epileptische aanvallen bestaan. Zo lezen we op de website van EpilepsieNL dat gegeneraliseerde epilepsie de duidelijkste en heftigste vorm is, waarbij de kortsluiting over de hersenen wordt verspreid. In dit geval kun je buiten westen raken, trekkingen krijgen in je armen en benen, last krijgen van urineverlies, kwijlen of op je tong bijten. Een andere veelvoorkomende vorm is focale epilepsie. Dit komt voor in een klein gedeelte van de hersenen. De klachten die bij deze vorm horen zijn bijvoorbeeld trekkingen in je arm of been, het zien van vreemde dingen, verward raken en minder goed aanspreekbaar zijn.
Symptomen van epilepsie
Maar hoe herken je nou een epileptische aanval? Het Rode Kruis heeft de belangrijkste factoren op een rij gezet:
- Het slachtoffer verliest opeens het bewustzijn
- Verkramping en schokkende bewegingen
- Vaak (bloederig) kwijl uit de mond en verlies van urine
Let wel op: de verschijnselen bij hersenletsel, hoge koorts, hitteberoerte en vergiftiging lijken op epilepsie. Ook de schokkende bewegingen in de eerste minuten van een hartstilstand kunnen op een grote epileptische aanval lijken.
Signalen van een kleine epileptische aanval:
- Het slachtoffer reageert korte tijd niet op aanspreken
- De persoon heeft korte tijd een verlaagd bewustzijn en kan verward zijn
Eerste hulp bij een epileptische aanval
Wanneer je merkt dat iemand een aanval krijgt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze persoon veilig ligt, zodat hij of zij zich niet kan bezeren. Bescherm het hoofd tegen de schokken en leg een kussentje of tas onder het hoofd van het slachtoffer. Leg de persoon, zodra het mogelijk is, in de stabiele zijligging als het slachtoffer niet aanspreekbaar is en om te voorkomen dat het speeksel achterin de keel loopt. Je kunt niet voorkomen dat het slachtoffer op zijn of haar tong bijt, stop daarom niets tussen de tanden. Maak knellende kleding los en dek het slachtoffer af met een deken of jas wanneer hij of zij koud en/of nat is.
Epileptische aanvallen stoppen meestal binnen een paar minuten. Na de aanval zijn patiënten vaak erg verward of blijven nog een tijdje buiten bewustzijn, omdat de hersenen uitgeput zijn. Epileptische aanvallen hebben in principe geen blijvende lichamelijke gevolgen, maar de omgeving waarin de aanval plaatsvindt, kan wel voor verwondingen veroorzaken.
Doen bij een kleine epileptische aanval:
Heeft iemand in je omgeving een epileptische aanval, maar is het een kleinere en minder heftige vorm? Adviseer dan om de huisarts te bellen wanneer iemand voor het eerst een kleine epileptische aanval heeft. Laat, als het nodig is, het slachtoffer even uitrusten na de aanval.
Medicatie en ketogeen dieet
Mensen met epilepsie kunnen medicatie krijgen om een nieuwe aanval te voorkomen. Ongeveer 70 procenten van de patiënten heeft hierdoor minder last van aanvallen, maar er zijn nog veel meer behandelingen mogelijk. EpilepsieNL geeft als voorbeeld het ketogeen dieet, wat kan zorgen voor minder epileptische activiteit in de hersenen. Een andere optie is de Nervus Vagus Stimulatie, een soort pacemaker voor de hersenen. Voor zware vormen van focale epilepsie kan de Deep Brain Stimulation worden toegepast.
Wil je meer weten over de vormen, oorzaken en behandelingen van epilepsie? Op de website van EpilepsieNL lees je er meer over.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.