Nederland? Dat is grazende koeien in de wei – dat is logisch. Maar melk drinken wordt voor steeds minder mensen logisch. Terecht, stelt schrijver Alissa Hamilton in haar boek Melk de witte sloper. “Ik zeg niet dat je doodgaat van melk drinken, ik zeg wel dat je melk niet nodig hebt.”
In Nederland zijn we dol op onze koeien; we hebben behang met koeien, klokken met koeien en kopjes met koeien. En dan kom je in Nederland met het boek Melk de witte sloper! Jij durft …
“Haha – ik was eigenlijk ook verbaasd dat juist Nederland een van de eerste landen was in Europa die dit boek wilde vertalen. Maar wees gerust: zo schokkend is mijn boek ook weer niet. Ik zeg niet dat je doodgaat van melk drinken, ik zeg wel dat je melk niet nodig hebt.”
Hebben we melk nodig?
“Nee. Mensen hebben duizenden jaren kunnen overleven zonder het drinken van koemelk. De calcium in melk is belangrijk, maar die kun je ook prima uit andere bronnen halen. In landen waar geen melk wordt gedronken, is het aantal mensen met botbreuken óók laag. Melk is echt een goede bron van eiwitten. Maar als je voeding eet met calcium, zoals groente, peulvruchten, noten, zaden, zijn de nutritionele voordelen van melk niet belangrijker dan de nadelen voor je gezondheid.”
Maar toch … melk is belangrijk voor mijn botten! Dat leerde ik als kind, zo leren onze kinderen het nog steeds.
“Maar dat is niet waar … we hebben calcium nodig voor onze botten. Maar dat is niet hetzelfde als melk. En je botten hebben ook magnesium nodig en vitamine D; stoffen die niét in melk zitten! Ik zeg dus niet dat je zuivel uit je menu moet schrappen. Maar het zou geen officieel advies moeten zijn. Begrijp me goed: ik at vanochtend nog yoghurt bij mijn ontbijt. Het is geen persoonlijke strijd. Maar dat gehamer ‘you have to have it’- dát bestrijd ik.”
Waarom vertellen artsen niets over de nadelen van melk?
“Simpel: artsen zijn niet getraind in het geven van voedingsadvies. Ze hebben medicijnen gestudeerd. In die zin zijn ze best ouderwets.”
De kritiek op melk is niet nieuw; melk is eigenlijk een groeihormoon, wordt vaak gezegd. Melk is dus bedoeld om kalfjes snel te laten groeien, niet voor mensen. Laat staan volwassenen die niet meer in de groei zijn.
“Er is veel onderzoek waaruit de potentiële gevaren blijken van melk. Die noem ik ook in mijn boek. Het is wel een gegeven dat die onderzoeken nog niet sluitend zijn; er is dus méér onderzoek nodig. Maar dat kan alleen als we daarvoor openstaan. Maar nu zijn we nog helemaal gefixeerd op melk als ‘wonder-superfood’. Ik pleit dus voor een open mind.”
Wat moet je wél eten om te voorzien in je calciumbehoefte als je melk schrapt?
“Groente! Dat verbaast me ook in de kritiek van mensen op mijn boek. Zij zeggen: ‘Maar dan moeten we heel veel groente eten om genoeg calcium binnen te krijgen!’ Ja natuurlijk! We móeten ook veel meer groente eten – voor onze calciumbehoefte en ook voor andere vitaminen, mineralen en vezels. Ook daaraan hebben we vaak een tekort. We kunnen niet doorgaan met eten zoals we eten. Kijk naar het aantal mensen dat te dik is. De Amerikaanse eetstijl spreidt zich nog steeds uit, met alle nadelen van dien. Melk is daar een onderdeel van.”
Minder melk drinken, is dus deels een lichamelijk verhaal beweer je. Aan melk kleven meer nadelen.
“Klopt, in de VS zijn er regio’s met melkbedrijven met duizenden en duizenden koeien. Het grondwater op die plekken is vervuild door het nitraat. Ook daarover moeten we het hebben in deze melkdiscussie. De heilige koe moet van tafel. De vleesproductie is niet goed voor het milieu. Maar voor de melkindustrie geldt hetzelfde. Meer planten eten is goed voor je lichaam, en goed voor de planeet.”
Opvallend: je schrijft dat in de VS gesuikerde, halfvolle melk (zoals chocomelk) wordt gegeven als gezond advies. Terwijl het drinken van volle melk wordt afgeraden– want te vet.
“Zo krom zijn de adviezen inderdaad … Je krijgt op die manier net zoveel suiker binnen als met een glas cola. Het geeft aan dat onze adviezen over melk steeds gekker worden. En dat toon ik aan met dit boek … It’s … craziness!’
Meer lezen over melk? Lees de blog van Johan Bolhuis.
Door: José Leeuwenkamp
In Melk de witte sloper biedt voedingsjournalist Alissa Hamilton eenvoudige tips en menu’s om zonder koemelk te leven. Jarenlang is ons namelijk ten onrechte wijs gemaakt dat melk gezond voor je is: je zou er sterke botten van krijgen.
I Bestel hier het boek ‘Melk de witte sloper’ van Alissa Hamilton » |