Het coronavirus laait weer op. Ook bij mij was het raak: onlangs werd ik positief getest op corona. Had dit geniepige virus kunnen toeslaan door mijn gevoelige huid?
Zelf ben ik gezegend met een gevoelige huid. Als één mug me te pakken krijgt, kan er zomaar een landschap van bulten ontstaan. Van (te) lekker ruikende dagcrème krijg ik uitslag. En toen ik in de buurt was van een eikenprocessierups, had ik wekenlang jeuk. Ziek ben ik eigenlijk nooit, maar toen ik een tijd geleden verplicht binnen moest blijven door corona, begon ik me toch af te vragen of mijn huid hier iets mee te maken heeft. Oké, ik heb natuurlijk geen ernstige huidziekte, maar opvallend genoeg was de eerste ‘coronaklacht’ die ik kreeg geen keelpijn, maar een koortslip. Dat heb ik vaker als ik minder gezond eet of te veel stress heb. Zegt de conditie van je huid iets over je weerstand?
Dit is een gezonde huid
Dermatoloog Roel Genders, werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Roosevelt Kliniek: “Een gezonde huid is een huid waarvan alle functies goed werken. Hij beschermt je tegen schadelijke stoffen van buitenaf, houdt een constante lichaamstemperatuur vast, voorkomt vochtverlies, voelt kou, warmte, jeuk, pijn en maakt vitamine D aan. Bij een droge huid is er iets aan de hand. Dat is een teken dat de hoornlaag, de bovenste laag van de opperhuid, minder goed werkt. Deze laag is daardoor een stuk brozer. Vergelijk het met een muurtje waar in het metselwerk allerlei gaten zitten.” Kan dat kwaad? “Ja, want dan kunnen irriterende stoffen makkelijker in de huid doordringen. Zo kan er een rode, geïrriteerde huid, jeuk of eczeem (ontsteking) ontstaan.”
Krijg je ook eerder corona met een beschadigde huid?
“Nee, irriterende stoffen kunnen bij een droge of beschadigde huid eerder naar binnen dringen, maar dit geldt niet voor virussen”, aldus Roel. “Een virusbesmetting loop je namelijk via je luchtwegen op en niet via je huid. Natuurlijk heeft het wel te maken met je weerstand. Hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder ernstig ziek je wordt.”
Zonlicht en je weerstand: 3 feiten
1. Met huidkanker krijg je niet vaker griep
Als je huid verbrandt door de zon, kun je later huidkanker krijgen. Toch heeft zonlicht in dit geval geen invloed op je hele immuunsysteem. “Je bent als je huidkanker hebt niet ineens ook vatbaarder voor griep of een verkoudheid.”
2. Zonlicht kan huidziekten verminderen
Zonlicht is niet alleen maar schadelijk, want bij ontstekingsziekten van de huid die wel met je immuunsysteem te maken hebben, zoals eczeem en psoriasis, kan dit zelfs voor minder klachten zorgen. “Denk bijvoorbeeld aan uv-lichttherapie. Dat kan heel goed werken.”
3. Door uv-straling kun je een koortslip krijgen
Een koortslip is het bewijs dat de zon je weerstand wel kan laten wankelen. Dat komt doordat uv-straling cellen onderdrukt die betrokken zijn bij de afweer van infecties met bacteriën en virussen. Je afweersysteem werkt dan minder goed en die vervelende koortslip steekt dan sneller de kop op.
Droge huid? Smeren!
De belangrijkste en beste tip om je droge huid gezond te houden is: smeren, smeren en nog meer smeren. Smeer je gezicht in met een goede dagcrème, je lichaam met bodylotion en je lippen met lippenbalsem. Gebruik een zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen overmatig zonlicht.