Er gaat geen dag voorbij of je hoort of leest over klimaatverandering. De ijskappen smelten, het aantal bosbranden neemt toe, er zijn meer overstromingen … Dat we zo niet door kunnen gaan, is duidelijk. Maar tegelijkertijd is strijden tegen klimaatverandering zoiets groots, dat het ook verlammend kan werken. Want, waar begin je? Met deze kleine, groene switches in en om je huis maak je al een groot verschil!
1. Ontgroen je terras met baking soda
Baking soda is een natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Wat je er mee kunt poetsen? Alles! Dus ook de groene aanslag op je terrastegels. Let op: baking soda is niet hetzelfde als ‘gewone’ soda of bakpoeder, maar heeft wel dezelfde naam als zuiveringszout en natriumbicarbonaat.
2. Maak je eigen luchtverfrisser
Spray vieze luchtjes niet weg met chemische luchtverfrissers uit de supermarkt, maar maak je eigen spray. Zo maak je het: meng het sap van een halve citroen met één eetlepel baking soda en twee kopjes heet water en laat het afkoelen. Giet het in een plantenspuit en sprayen maar!
3. Zet de vaatwasser pas aan als deze vol is
Hoe voller de vaatwasser hoe beter. Je bespaart al snel zo’n 15 procent stroom als je altijd afwast met een volle vaatwasser. Zet je vaatwasser ook op de eco-stand. Bij een kleine vaat is afwassen met de hand en koud water nog milieuvriendelijker.
4. Spoel je wc door met regenwater
Wist je dat we gemiddeld 33,3 liter drinkwater per dag door het toilet spoelen? Zonde! Schaf een goede regenton aan en gebruik voortaan regenwater om je wc mee door te spoelen. Het is even wennen, maar het scheelt je geld en het is beter voor het milieu.
5. Laat je kleding luchten
Een wasmachine verbruikt veel water en energie, maar vaak wassen zorgt er ook voor dat je kleding minder lang meegaat. Laat je kleding in plaats daarvan een paar uurtjes wapperen in de buitenlucht. Net zo fris!
6. Byebye PFAS
Een aantal landen, waaronder Nederland, werkt hard aan een verbod op PFAS-verbindingen. PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die niet afbreken in het milieu en schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Ze worden onder andere gebruikt in waterafstotende en brandwerende producten, zoals pannen met antiaanbaklaag, regenjassen, verf, lak en coatings, papier- en kartonproducten, maar bijvoorbeeld ook in tapijten en vloerbedekking. PFAS helemaal vermijden is nog lastig, maar letten op labels en etiketten is een goed begin. Van veel producten zijn al PFAS-vrije varianten te koop, zoals pannen met een PFAS-vrije antiaanbaklaag. Minder PFAS en meer groen in huis? Met deze tips krijg je zo min mogelijk PFAS binnen.
7. Word een pro in afval scheiden
Wist je dat je een kartonnen pizzadoos bijna nooit in de papierbak mag? Afval scheiden is belangrijk, maar gaat vaak mis. Daarom delen we de top vijf meest gemaakte fouten als het gaat om afval scheiden.
Composteerbaar plastic – gooien we in groene bak, maar hoort net als verpakkingen met het Kiemplantlogo, OK Compostlogo of de woorden composteerbaar, biologisch afbreekbaar of biodegradable bij het restafval.
Botjes – gooien we bij het restafval, maar horen in de groene bak.
Pizzadozen en gebruikte tissues – gooien we in de papierbak, maar moet als er vet en viezigheid op zit bij het restafval (dit geldt ook voor gebruikte, kartonnen koffiebekers).
Glazen, glazen en schalen – gooien we in de glasbak, maar horen bij het restafval
Chipszakken en deobussen – gooien we in de plastic bak, maar horen bij het restafval.
Handig: download de app of check afvalscheidingswijzer.nl. Hier kun je op één specifiek product zoeken en zien waar het thuishoort.
8. Dump je oude matras niet bij het grof vuil
Breng je oude matras naar de milieustraat in jouw gemeente of maak gebruik van een matras retour service. Dan weet je zeker dat deze zoveel mogelijk gerecycled wordt. Voor een nieuw matras raden we je aan om op de keurmerken EU Ecolabel, Okoe-tex Standard 100, Okoe-tex Made in green te letten. Dan weet je zeker dat het matras geen schadelijke stoffen bevat. Zo zijn de matrassen van Tuur voor 100 procent gemaakt van natuurlijke, ergonomische materialen, zonder schadelijke stoffen én volledig recyclebaar.
9. Wees lief voor onkruid
Onkruid zorgt voor voedsel en beschutting voor bijen, vlinders en vogels. Sta daar eens wat vaker bij stil voordat je met ontgroenen begint. Wil je je tuin toch onkruidvrij maken? Gebruik dan geen chemische goedjes, maar kokend water. Daarmee beschadig je de bodem niet. Of gebruik gewoon je handen, dat is nóg milieuvriendelijker.
10. Verbouw met hennep en bamboe
Meer groen in huis? Hennep, bamboe en kurk zijn booming in de bouw. Kurk en hennep zijn heel geschikt om mee te isoleren en van bamboe kun je een mooie, duurzame vloer leggen. Een groendak is een duurzaam alternatief voor een ‘gewoon’ dak en goed om te overwegen als je een huis bouwt of verbouwt. Denk ook aan je verf als je muren gaat schilderen. Gebruik geen chemische gewone verf, maar de ecologische variant. Check eco-logisch.nl.
11. Tik tweedehands meubels op de kop
Nieuwe meubels nodig? Verkoop je oude op Whoppah.nl, de grootste design markplaats. Hier kun je ook toffe vintage tweehandsmeubels op de kop tikken. Als je nog een stapje verder wilt gaan, check dan thesubstitute.nl. Hier vind je allerlei interieur- en verbouwmerken die duurzame meubels produceren.
12. Pak altijd het voorste product in de supermarkt
Stop jij het product met de langste houdbaarheidsdatum in je winkelmandje? Dat voelt misschien als een slimme zet, maar daarmee zorg je voor voedselverspilling, weet duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot. Voedingsmiddelen met een kortere houdbaarheidsdatum worden vaak als eerste uit de schappen gehaald en als ze niet worden verkocht, worden ze weggegooid. Zelfs als een product over de datum is, kun je dit vaak nog prima eten. Gewoon even proeven en ruiken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.