Bestel je regelmatig eten of een koffie to-go, dan kan dit flink oplopen in de kosten. Maar ook de wekelijkse boodschappen tellen aardig op. Gezonde producten zoals groenten, noten en vers fruit worden duurder en duurder. Hoe kun je toch besparen op je boodschappen? Pas deze 10 budgetvriendelijke voedingsswaps toe om een beetje meer op de kleintjes te letten.
1. Vervang ontbijtgranen door havermout
Havermout saai? Welnee! Havermout barst van de vezels en kent oneindig veel mogelijkheden in de keuken. Twee heerlijke voedingsswaps: ga voor een razendsnelle overnight oats of maak je eigen gezonde granola.
Overnight oats: Mix 20 tot 30 gram havermout door je schaaltje yoghurt heen en zet dit een nachtje in de koelkast. Voeg hier de volgende ochtend vers fruit aan toe en je hebt een budgetvriendelijk, lekker én gezond ontbijt.
Gezonde granola: Meng 200 gram havermout met 2 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels honing. Voeg hier ingrediënten naar wens aan toe zoals noten, zaden, gedroogd fruit of kruiden. Bak het mengsel op 180 graden Celsius in 20 minuten goudbruin. Eet smakelijk!
2. Ingeblikte bonen worden gedroogde bonen
Ingeblikte bonen kunnen handig zijn, maar ze zijn vaak ook duurder dan gedroogde bonen. Gedroogde bonen koop je in een grote hoeveelheid en zijn in verhouding een stuk goedkoper. Door gedroogde bonen te kopen en ze zelf te weken en te koken vermijd je ook nog eens toegevoegde zout en conserveermiddelen.
3. Ga voor lokale seizoensproducten
Het kopen van lokale en seizoensgebonden producten is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook je portemonnee sparen. Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak goedkoper omdat ze in overvloed aanwezig zijn. Aardbeien in de zomer en boerenkool in de winter dus. Lees in dit artikel waarom je vaker volgens de seizoenen zou moeten eten.
Magere kwark in plaats van Griekse yoghurt: Griekse yoghurt is populair vanwege zijn dikke textuur en eiwitgehalte, maar het kan ook duur zijn. Magere kwark is een goedkoper alternatief dat evenveel eiwitten en probiotica bevat. Voeg wat vers fruit toe voor een heerlijke en voedzame snack of ontbijt.
4. Kant-en-klare sauzen worden kruiden en specerijen
Een pasta met een kant-en-klare pastasaus, een woksaus door je rijstgerecht en een kruidenmix door de nasi. Voor je het weet kook je elke avond met een kant-en-klare saus of kruidenmix. Los van het hoge zoutgehalte stapelen deze sausjes ook flink op in de kosten. Investeer in plaats daarvan in een assortiment kruiden en specerijen om je maaltijden op smaak te brengen. Ga voor sojasaus en gezeefde tomaat zonder toevoegingen en kweek je eigen kruidentuintje. Kruiden en specerijen voegen de lekkerste, verse smaak toe aan je gerechten én je doet er ook nog eens veel langer mee dan een eenmalige kruidenmix.
5. Vervang snacks door zelfgemaakte popcorn
Op de redactie zijn we altijd opzoek naar gezonde én lekkere snacks. Onze favoriet onder de gezonde voedingsswaps: popcorn! Haal een zakje popcornmais in huis en je kunt losgaan. Olie in de pan, een klein handje maiskorrels er in (geloof ons, je hebt al gauw genoeg) en een snufje zout erover. Ook lekker: varieer met andere kruiden zoals paprikapoeder, kaneel of cacao. En niet onbelangrijk: met zelfgemaakte popcorn valt veel winst te behalen. Voor een zakje popcornmais betaal je doorgaans net zo veel als een zak chips, borrelnootjes of andere snack. Maar: met een zakje popcornmais kun je lang vooruit. In plaats van vijf tot 6 zakken chips of borrelnootjes haal je nu één zakje popcornmais.
6. Voorgesneden groenten worden hele groenten
Een zakje voorgesneden sla of wortel julienne kan makkelijk zijn, maar in de kosten kan dit behoorlijk oplopen. Van een krop sla of een portie wortelen kun je vaak meerdere maaltjes klaarmaken. Handig, want zo maak je in één keer een flinke salade waar je nog twee of drie keer van kunt eten.
7. Wees creatief met drankjes
Leer jezelf aan om vaker water of thee te drinken. Zo kun je op drinken gemakkelijk besparen. Maak je eigen (gezonde) ijsthee of voeg bijvoorbeeld basilicum of komkommer toe aan een karaf water voor een extra smaakje. Probeer ook deze recepten om water lekkerder te maken. Wil je toch iets zoets? Een fles limonade is in verhouding stukken voordeliger dan een pak sap of een fles frisdrank.
8. Aardappelpartjes worden hele aardappelen
Aardappelschijfjes, frietjes en aardappelpartjes koop je vanaf nu niet meer in losse verpakkingen. In plaats daarvan sla je één keer een flinke zak aardappelen in. Toch snel een portie gebakken aardappelen op tafel kunnen zetten? Kook begin van de week een portie aardappelen beetgaar, laat deze afkoelen en bewaar ze een paar dagen in de koelkast. De dag dat je ze nodig hebt hoef je de aardappelen alleen nog maar in stukjes te snijden en op te bakken.
9. Fruit en noten in plaats van energierepen
Eiwitrepen, fruitrepen en notenrepen kosten al gauw een euro per reep. Dat kan goedkoper! Neem een stuk fruit en eet hier een handje noten en gedroogd fruit naast. Je krijgt zo meer vezels en eiwitten binnen zónder toevoegde suikers. En je helpt je portemonnee ook nog eens een handje.
10. Ga voor diepvries in plaats van vers
Dat vers gezonder is dan diepvriesproducten is een misvatting. Vanaf het land worden groenten en fruit snel verwerkt en ingevroren. Dit snelle proces zorgt ervoor dat de producten minstens net zo vers zijn en een stuk goedkoper kunnen worden aangeboden dan de producten in het versschap. Hetzelfde geldt voor vis: diepvriesvis is net zo gezond én stukken goedkoper. Je moet het alleen zelf nog even ontdooien. In onderstaande video geeft Leroy van de Ree (@voedingsweetjes) een beeld van hoe hoog de prijsverschillen kunnen oplopen.
Nog meer besparen
Naast deze 10 voedingsswaps valt er nog veel meer te besparen. Met deze tips kook je bijvoorbeeld een stuk zuiniger, dat scheelt op de energierekening! En deze 8 trucjes passen supermarkten toe om jou meer te laten betalen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.