Door klimaatverandering komen er steeds vaker periodes van extreme droogte en hitte voor. Over de hele wereld vinden er dan ook gigantische bosbranden plaats die flinke gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Zelfs als je niet in de buurt van een bosbrand woont, zijn de branden schadelijk voor je gezondheid.
Bosbranden zijn niet alleen een angstaanjagend, ze veroorzaken ook enorme hoeveelheden rook en fijne deeltjes die een dodelijke cocktail vormen voor onze luchtkwaliteit. Hoewel er in Nederland (nog) geen grote bosbranden woeden, kunnen wij tóch gezondheidsklachten ervaren van deze buitenlandse bosbranden.
Fijnstof vergroot de kans op longklachten
De rook die vrijkomt bij bosbranden bevat een mix van giftige stoffen, waaronder koolstofmonoxide, vluchtige organische stoffen, stikstofoxiden en fijne deeltjes. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze diep in de longen kunnen doordringen en zelfs in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Volgens het Longfonds vergroten deze stoffen de kans longklachten, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten. Daarnaast vergroot fijnstof het risico op een hartaanval of beroerte. Ook verzwakt het immuunsysteem erdoor, wat de kans op infecties vergroot.
Klachten door buitenlandse bosbranden
Kunnen wij deze gezondheidsklachten ook ervaren door de bosbranden in Zuid-Europa? Ja, dat kan zeker. ”Fijnstof kan zich – afhankelijk van de wind – tot wel een paar honderd kilometer verplaatsen”, zegt Ulrike Gehring, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht tegen Nu.nl. ”Zo is ongeveer de helft van het fijnstof in Nederland afkomstig uit buurlanden.” Het is dus niet ondenkbaar dat wij last hebben van de branden in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Spanje.
Gevolgen voor volksgezondheid
Toch kunnen de gevolgen van de buitenlandse bosbranden ook meevallen voor de volksgezondheid. Benoit Nemery, emeritus professor Toxicologie en Pneumologie zegt hierover tegen HLN: ”Dat komt voornamelijk omdat de rook verdund wordt door de buitenlucht, over een oneindig groot volume. Maar mensen met bijvoorbeeld astma kunnen wel meer last krijgen van de bosbranden in onze buurlanden. Heb je COPD? Dan kun je het benauwder krijgen. En mensen die slechte bloedvaten hebben, of lijden aan hart- en vaatziekte, kunnen een trigger krijgen voor een beroerte.”
Check de luchtkwaliteit in jouw buurt
Nu de intensiteit van natuurbranden toeneemt en in de toekomst vaker voor zullen komen vanwege klimaatverandering is het verstandig om regelmatig de luchtkwaliteit te controleren. Ook om het risico op gezondheidsklachten te verminderen. De luchtkwaliteit in jouw buurt checken? Doe de test op Longfonds.nl en bekijk wat jij kunt doen om gezondheidsklachten te voorkomen..
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief