De nummer twee in het lijstje meest gekweekte paddenstoelen in Nederland: shiitake. In Japan heet deze caloriearme schimmel zelfs de ‘paddenstoel van de eeuwige jeugd’. Maar wat weten we eigenlijk over deze magische zwam? Wij delen vijf geheimen met je.
1. Shiitake is een perfecte vleesvervanger
De kruidige shiitake zit vol vitamine B2 en eiwit. Hij bevat zelfs bijna vijf keer zoveel eiwit als de champignon en past daarom goed in een vegetarisch gerecht. De kruidige, nootachtige smaak heeft wat weg van de smaak van vlees. Toch moet je er op letten dat deze zwam niet alle voedingsstoffen van vlees vervangt. Zo bevat de paddenstoel niet voldoende ijzer en vitamine B1 en B12 om als echte vleesvervanger te worden gezien door het voedingscentrum.
2. De zwam geeft je weerstand een boost
In Japan noemen ze shiitake ‘ levenselixer’ en ‘paddenstoel van de eeuwige jeugd’ vanwege zijn medicinale werking. De shiitake is rijk aan kalium, wat gezond is voor je bloeddruk en kan helpen bij reuma. De voedingsstoffen zorgen voor het ontwikkelen van een betere weerstand en imuunsysteem. Meer weten over de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen? Lees het hier.
3. Shiitake en fruit is geen gouden match
Bewaar deze zwam niet in de buurt van fruit, dan bederft het sneller. Ook knoflook, prei en ui hebben ze liever niet als buurman. De shiitake neemt snel de smaak en geur van andere groente over en dat maakt ze niet smakelijker.
4. Je kunt er thee van maken
Shiitake is heerlijk in tal van Aziatische wokgerechten. Denk aan deze heerlijke Koreaanse bimbihap. Maar wist je dat je er ook saus en thee van kunt maken? De paddenstoel wordt gebruikt in tal van sauzen, bijvoorbeeld als plantaardige vervanger voor oestersaus. Deze zwam is ook lekker in een omelet; maak bijvoorbeeld dit recept. Net als de meeste paddenstoelen kun je ook de shiitake beter niet rauw eten. Hier zit namelijk agaritine in en dit is in grote hoeveelheden giftig.
5. Niet alle shiitake is duurzaam
Oorspronkelijk groeit shiitake in Japan en China. Deze variant naar Nederland halen is niet duurzaam, vanwege de verscheping. Gelukkig telen ze ook een duurzame varianten in Nederland. Wanneer je deze duurzame variant wil kopen, let er dan op dat de zwam het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof heeft.
Meer weten over paddenstoelen? Lees hier over de vijf geheimen van eekhoorntjesbrood.