Sam Loman heeft secundaire bijnierinsufficiëntie. Haar bijnieren maken geen cortisol – het stresshormoon – aan. Het gevolg? Ze wordt letterlijk ziek van elk beetje stress. Maar dat houdt haar niet tegen om fantastische illustraties, prentenboeken en kaarten te maken waarmee ze anderen helpt. Reden genoeg om haar te vragen naar haar 6 gouden tips.
Gezonde tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden en ervaringsdeskundigen wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht dat ze vanuit de wetenschap toepassen. Dit keer spraken we Sam Loman, auteur van het boek Happy recipe, met tientallen feelgood-recepten.
1. Volg je eigen, gezonde weg
Sam Loman: “We weten heel goed wat anderen nodig hebben en staan dan ook voor iedereen klaar. We zijn druk met iedereen pleasen en verzorgen, maar daarbij vergeten we de belangrijkste persoon en dat ben jij! Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg, slaap voldoende, zeg vaker nee tegen anderen en ja tegen jezelf, neem regelmatig me-time en volg je eigen weg.”
2. Doe wekelijks een health check
“Veel mensen gaan pas voor zichzelf zorgen als het te laat is. Pas als ze een burn-out hebben, komen ze tot inzicht en gaan ze hun leven anders inrichten. Dit kost veel tijd, geld en vooral een hoop ellende. Als je nu al actie onderneemt, juist wanneer je je goed voelt, kun je een te veel aan stress voorkomen. Mijn tip: doe elke week een health check. Hoe voel ik mij geestelijk en lichamelijk? Moet ik bijsturen? Wat heb ik goed/verkeerd gedaan? Doe daarna ook daadwerkelijk iets met je antwoorden.”
3. Het is niet jouw schuld als iets niet lukt
“Elk lichaam en elke geest is anders. Wat voor mij werkt, werkt voor jou niet. Het is dus niet jouw schuld als iets – afvallen, je gezondheid verbeteren – niet lukt, je gebruikt gewoon de verkeerde methode. Die van een ander. Wat past bij jouw lichaam en geest? In mijn boek Happy recipe leer ik je hoe je eigen recept voor een gezond en gelukkig leven schrijft. Als je weet wat voor jou werkt en dat vast blijft houden zul je je zoveel beter voelen.”
4. Plak een positief label op gezonde voeding
“Denk bij elk voedingsmiddel dat gezond is aan het goede dat het voor je lichaam doet. ‘Hoera, ik krijg weer veel vitaminen binnen waardoor ik genoeg energie heb om hard te lopen, te wandelen, werken, met mijn kinderen een spelletje te doen, …’. Ergens een positief label opplakken zorgt ervoor dat je hersenen feel good-stofjes aanmaken, waardoor je de volgende keer vanzelf blij wordt als je iets gezonds eet.”
5. Denk niet, maar voel
“Hoe voel je je vandaag? Ik stel deze vraag regelmatig aan mezelf om even ‘in te checken’. Opgekropte emoties slurpen niet alleen energie, maar kunnen ook zorgen voor lichamelijke klachten zoals nek- en rugklachten, een opgeblazen buik of hoofdpijn. Allemaal signalen van je lichaam dat je iets moet oplossen. Stel jezelf dus wat vaker de vraag: Hoe voel ik mij? Wat doet het met me? Laat de emotie toe, ga er doorheen en pas als je er klaar mee bent, laat je het los. Verwacht niet dat alles nu opgelost is en je in een klap weer gezond bent. Elke dag krijg je te maken met nieuwe omstandigheden en uitdagingen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om deze oefening te doen en het helpt mij aan een betere balans.”
6. Sluit vriendschap met je (zieke) lichaam
“Heb je een chronische ziekte of lichamelijke klachten? Dan heb ik een mooie oefening voor je. Mij helpt het namelijk om niet te vechten tegen mijn secundaire bijnierinsufficiëntie, maar er vriendschap mee te sluiten. Elkaar te leren kennen. Dus: Wanneer heb je het meeste last? Wanneer het minst? Heeft het weer invloed? Voeding? Stress? Een bepaalde beweging? Als je weet waar je klachten vandaan komen kun je sneller ingrijpen, gerichter actie ondernemen en kun je klachten verminderen of zelfs voorkomen.”