Door de hoge energieprijzen zetten we massaal de verwarming een graad lager. Maar is dat wel zo gezond? Vocht- en schimmelvorming liggen op de loer en dat is niet goed voor het klimaat in huis. Hoe ontstaan schimmels en kun je doen om schimmelvorming te voorkomen?
De thermostaat staat lager en om de warmte in huis te houden we onze ramen zo veel mogelijk dicht. Doordat we minder ventileren is de kans op schimmelvorming een stuk groter. Experts verwachten dan ook dat de komende winter in veel huizen schimmel zal ontstaan. Is het wel zo slim om minder te stoken in de winter?
Schimmels zijn dol op kou
De grootste oorzaak van schimmels in huis zijn vocht en kou. Door onvoldoende ventilatie in combinatie met een lage temperatuur kan er schimmel ontstaan. We verwachten vaak dat schimmels vooral voorkomen in oude en slecht onderhouden huizen. Maar ook in nieuwbouwwoningen kan schimmelvorming optreden. Volgens het RIVM heeft het gedrag van de bewoners een grote invloed op het ontstaan van schimmels. Er komt bijvoorbeeld veel waterdamp vrij bij huishoudelijke activiteiten zoals douchen en koken.
Wat doen schimmels met je gezondheid?
We snappen allemaal dat schimmels in huis onwenselijk zijn. Maar wat is precies het effect van deze schimmels op je gezondheid? Het RIVM meldt dat vocht en schimmels in huis kunnen zorgen voor het ontwikkelen en verergeren van astma, klachten aan de luchtwegen, verkoudheid, benauwdheid en luchtweginfecties. Extra belangrijk dus om het ontstaan van schimmels in huis te voorkomen. Hoe je dat doet? Wij geven je een paar tips.
Anti-schimmeltips
Ventileren, ventileren, ventileren: Hadden we al gezegd dat ventilatie heel belangrijk is? Hoe koud het ook is in huis, het is heel belangrijk om ventilatieroosters en ramen af en toe open te zetten. De lucht in huis wordt ververst met frisse buitenlucht. Tips om je huis te ventileren vind je hier.
Voorkom verspreiding van vocht: Tijdens activiteiten waar veel vocht bij vrijkomt is het extra belangrijk om goed te ventileren. Zet een raampje open tijdens het douchen, laat het afzuigsysteem tot een uur na het koken aanstaan en vervang de filters van de afzuiging regelmatig. Doe de deur naar de keuken dicht tijdens het koken om te voorkomen dat vocht naar de rest van de woning verspreidt. Maak na het douchen de wanden van de badkamer droog en hang de was zo veel mogelijk buiten op.
Laat de temperatuur niet te ver zakken: Verwarm je huis tot minimaal 18 graden Celsius. Overdag zijn temperaturen tussen de 18 en 20 graden ideaal. Laat de temperatuur in de nacht niet verder dalen dan 15 graden Celsius om vochtplekken te voorkomen. Beneden deze temperatuur ontstaat er namelijk condensatie.
Schimmels verwijderen: Is de schimmelvorming in huis al begonnen? Op gladde oppervlakten kun je dit zelf schoonmaken met en borstel, soda en heet water. Probeer schimmels niet zonder water te verwijderen, de schimmeldraden verspreiden zich dan makkelijk door de lucht. Schimmels op ruwe ondergronden kunnen alleen verwijderd worden door het materiaal zelf te vervangen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.