Er worden steeds meer Nederlanders ziek door dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Alarmcentrale Eurocross verwacht dit jaar een recordaantal meldingen van dengue. In 2023 werden er in totaal nog 113 gevallen van dengue gemeld terwijl het aantal meldingen van 2024 in augustus al op 112 staat. Alarmerende cijfers, maar wat is dengue eigenlijk? En hoe ziek kun je ervan worden?
Wat is dengue?
Dengue is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus en wordt overgedragen door muggen. Met name de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug, zijn verantwoordelijk voor de overdracht van het denguevirus. Het virus komt vooral in (sub)tropische gebieden voor zoals Afrika, het Caribisch gebied, Zuidoost Azië en Centraal- en Zuid-Amerika. Ook komt het virus steeds vaker voor in Europa zoals in Italië of Frankrijk. Hoe zit dat dan in ons kikkerlandje? In Nederland komt het virus normaal gesproken alleen voor bij reizigers die in bovengenoemde landen besmet zijn geraakt met het denguevirus. Maar eerder dit jaar zagen we al een opmars van de Aziatische tijgermug in Nederland.
Is dit virus gevaarlijk?
Nadat je geprikt bent door een mug die het denguevirus bij zich draagt kan het drie dagen tot twee weken duren voordat je symptomen van het virus gaat merken. Niet iedereen die besmet raakt wordt ziek. Veelvoorkomende klachten bij een denguebesmetting zijn:
- Plotselinge koorts met koude rillingen
- Hoofdpijn, vooral achter de ogen
- Misselijkheid en/of braken
- Pijn aan spieren en gewrichten
- Hoesten
- Keelpijn
Doorgaans herstel je na een week van deze klachten. Maar er kunnen ook ernstige complicaties optreden, zo kun je dengue hemorragische koorts of het dengue shock syndroom ontwikkelen. Beide complicaties kunnen levensbedreigend zijn.
Dengue voorkomen
De muggen die het denguevirus overdragen zijn vooral in de ochtend en de namiddag actief. Bescherm jezelf tegen muggenbeten door beschermende kleding te dragen, het muggenwerend middel DEET te gebruiken en te slapen onder een muskietennet. Ga je op reis naar een land waar het denguevirus voorkomt? Bespreek dan met je huisarts of een vaccinatie nodig is.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.