Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Kaya: ‘Waarom heb ik vaak last van een stijve nek?’
Hoewel een stijve nek lang niet altijd een ernstige oorzaak heeft, kan het wel behoorlijk vervelend zijn. Je hoofd omdraaien om naar die schattige hond te kijken of je buurvrouw gedag te zeggen, wordt ineens knap lastig. Hoe komt het dat zo’n stijve nek bij sommige mensen steeds weer terugkomt?
Waarom heb ik vaak last van een stijve nek?
We vroegen het aan fysiotherapeut Rianne Boot van DBZ fysio. “Om erachter te komen waarom de nekklacht elke keer terugkomt is het goed om te kijken wat de oorzaak hiervan is. Dit is niet zo makkelijk als het klinkt. Ik zal een aantal voorbeelden geven van wat mogelijk veroorzakers kunnen zijn voor een terugkerende stijve nek.”
1. Je lichaamshouding
“Allereerst is een goede werk- en zithouding erg belangrijk. Als je veel achter de computer zit dan is de neiging dat we onderuit zakken met de rug en ons hoofd verder voor het lichaam brengen. Hierdoor schuiven we de kin verder naar voren. Dit kan klachten geven omdat we de nek “op slot zetten” doordat de ruimte tussen de wervels kleiner wordt of juist dat er teveel aan de grote nekspieren getrokken wordt. Door therapie kan je de nek beter laten bewegen en de spanning in de nek verbeteren door oefeningen en houdingsinstructie. Maar als je vervolgens de verkeerde houding elke keer weer aan neemt dan is het wachten totdat de stijve nek terugkomt.”
2. Soort werk
“Het soort werk wat we doen heeft zeker ook effect op onze nek. Als je een bepaalde houding moet aanhouden (langer vasthouden) of aannemen (loodgieter die onder het aanrecht moet kruipen) kan dit terugkerende klachten geven. Nu is het niet zo dat iedereen bij deze handelingen een stijve nek krijgt of terugkerende klachten krijgt, maar het kan wel van invloed zijn. Het kan helpen om je werkzaamheden hierop af te stemmen. Dat doe je door bewegingen of houdingen die klachten geven, zoveel mogelijk te variëren. Dit kan ervoor zorgen dat de stijve nek minder snel terugkomt.”
3. Stress en zorgen
“Daarnaast kunnen factoren zoals stress, het te druk hebben, zorgen maken ook van invloed zijn. Omdat deze factoren zijn uitwerking hebben op de zwakke plekken in je lichaam, in dit geval de nek. Als je je hiervan bewust bent kan ondersteuning hierbij zoeken geen kwaad, te denken aan een coach, Mindfullness, psycholoog. Maar ook blijven bewegen doet goed voor ons brein.”
“Veel factoren kunnen van invloed zijn en om dit in kaart te brengen door bijvoorbeeld een dagjournaal bij te houden voor een aantal weken kan veel duidelijkheid geven. Op deze manier kan je gericht ermee aan de slag gaan. Helaas is het geen honderd procent garantie dat je helemaal klachtenvrij bent daarna, maar alle beetjes helpen tegen een stijve nek.”
Meer spreekuurvragen? In Gezondnu lees je meer prangende lezersvragen én antwoorden van deskundigen.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.