Niezen, snotteren, jeukende ogen. Voor veel mensen met hooikoorts zijn het bekende klachten. Pfff, irritant! Hoe zorg je ervoor dat je de hooikoortsperiode zo ongeschonden mogelijk doorkomt? We geven 5 tips.
1. Met de rug naar de wind
Komt de wind van zee? Ga dan naar de kust. Ofwel, check voordat je naar buiten gaat even de windrichting en ga precies de andere kant op. Kom je misschien ook nog eens op onbekende plekken! Op het strand is de lucht trouwens sowieso fijner voor mensen met hooikoorts.
2. Naar binnen met de was
Misschien een open deur: plaats geen planten of bomen in je eigen tuin waar je niet tegen kunt, hoe mooi ze ook zijn. Over buiten gesproken; niets is heerlijker dan de was buiten laten drogen. Maar de was mag heerlijk ruiken en snel drogen, uiteindelijk zitten er wel weer allerlei pollen op. Toch maar binnen drogen, dus.
3. Voedsel vol histamine
Histamine is de stof die te veel vrijkomt bij mensen met hooikoorts. Wie hooikoorts heeft én in die periode histaminerijk voedsel eet, zorgt voor nog meer histamine in het lichaam. Probeer tijdens de hooikoortsperiode het lichaam te ontlasten en vermijd voedingsmiddelen met veel histamine. Dit stofje zit vaak in gefermenteerde producten als augurken, zuurkool en kaas.
4. Een washandje als redmiddel
Heb je jeuk in je ogen, leg dan een vochtig washandje op je ogen of spoel je gezicht met lauw water. Ben je overdag buiten geweest, was dan je haar voor het slapengaan om de stuifmeelkorrels te verwijderen.
5. Onweersbui op komst
Een onweersbui op komst? De meeste mensen verdwijnen naar binnen en sommigen kruipen dicht tegen elkaar aan. Mensen met hooikoorts doen er sowieso goed aan om op dit soort momenten binnen te blijven. Het zou het beste zijn om een uur voor, tijdens en tot zo’n drie uur na een onweersbui binnen te blijven. Voordat de onweersbui begint, is er namelijk sprake van een hoge luchtvochtigheid. Die zorgt ervoor dat stuifmeelkorrels opzwellen, barsten en dat het irriterende zetmeel vrijkomt.
Bescherm jezelf ook tegen hooikoortsaanvallen door een zonnebril te dragen, vaseline rond je neusgaten te smeren, de ramen van de auto dicht te houden, je weerstand optimaal te houden (voeding!) en jezelf en je huis schoon te houden. Werken alle tips niet voldoende? Ga dan naar de huisarts. Medicatie kan volgens experts bij veel mensen de klachten verminderen.