Ze zitten vaak in pepernoten, stoofpotjes of glühwein. En niet voor niets. Die typische winterkruiden en -specerijen kunnen ‘winterwonderen’ verrichten. Meer energie, meer warmte en minder snotneuzen. Doe deze zes kruidenklassiekers in je thee, gooi ze in je pan, in je bad of druppel ze als etherische olie op een brandertje.
1. Kruidnagel
Die kruidnagel is niet alleen heerlijk is in glühwein en stoofpotjes, maar kan ook ziektekiemen op afstand houden. In zo’n piepkleine kruidnagel zit een berg gezonds. Denk aan magnesium, calcium, mangaan en vitamine C. Dus ja, blijf er zeker mee koken.
En is iedereen om je heen grieperig of verkouden? Vernevel dan op een brandertje een mix van kaneel, kruidnagel, eucalyptus, citroen en rozemarijn. Dat ruikt heerlijk, helpt de weerstand en reinigt en ondersteunt je longen.
Kruidnagel verzacht ook je kiespijn. Dat komt door de stof eugenol, die heeft een iets verdovend effect. Het neemt de pijn wat weg, maar het geneest niet. Je moet dus nog wel de hulp van je tandarts inroepen.
2. Rozemarijn
Van alle winterse kruiden is rozemarijn één van de bekendste. Niet gek, want dit kruid staat bekend om zijn verwarmende kwaliteiten. Zo is een bad met rozemarijn ideaal om je doorbloeding aan te zwengelen. Niet alleen het warme badwater, ook de rozemarijn zelf zorgt er voor dat je minder koud wordt en je je energieker voelt.
Het inademen van de etherische olie uit rozemarijn werkt verzachtend bij verkoudheid, omdat het slijm in je luchtwegen kan oplossen. Hoe maak je zo’n rozemarijnbadje klaar? Neem een handvol verse rozemarijn, kook dit tien minuten lang in een halve liter water. Zeef het aftreksel en voeg dit toe aan je badwater.
En drink je wel eens rozemarijnthee? Het zou je hart troosten – lazen we. Dat is onmogelijk, maar een kop rozemarijnthee kan wel je stemming oppeppen. Zo zet je rozemarijnthee: gebruik een theelepel rozemarijnnaalden op een kwart liter kokend water. Een paar minuutjes laten trekken en opdrinken maar. Dit is trouwens ook een prima steuntje in de rug bij verkoudheid.
3. Cranberries
We eten deze ‘kerstbesjes’ veel met kerst, en dat is gek. Want eigenlijk verdienen ze de hele winter een ereplek in je keuken. In de bessen zitten veel verschillende vitamines en mineralen. Veel van deze mineralen spelen ook een belangrijke rol bij het transporteren van energie en zeg nou eerlijk: we kunnen allemaal in de winter wel een extra portie energie gebruiken.
In cranberries zitten veel vitamine C en antioxidanten in, werkzaam tegen blaasontsteking, griep en verkoudheid. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van 240 milliliter puur cranberrysap per dag het aantal urineweginfecties, ofwel blaasontsteking, met zo’n veertig procent kan terugdringen. Wees gewaarschuwd: het is heel, heel erg zuur.
4. Kaneel
Onze harten doet een vreugdedansje bij de geur van warme appels met kaneel. Strooi gerust kwistig met dit winterkruid: omdat kaneel zo krachtig smaakt, gebruik je meestal minder suiker. Kaneel is gezond; het zit vaak in huismiddeltjes tegen griep en verkoudheid, omdat het je immuunsysteem ondersteunt. Een kopje kaneelthee na de maaltijd helpt de spijsvertering en kun je gebruiken tegen diarree en winderigheid. Tot slot zit kaneel vol antioxidanten en helpt je langer jong te houden.
Fijne lijntjes rond je lippen? Probeer dan deze zelfgemaakte ‘kaneelgloss’. Vermeng een theelepel olijfolie met een snufje kaneel en breng dit regelmatig aan op je lippen.
5. Steranijs
Binnen de Chinese geneeskunde staat steranijs bekend als een verwarmend kruid. Ideaal als keukenkacheltje voor koukleumen. Steranijs zou ook helpen bij typische weerstandskwalen als griep, verkoudheid en hoest. En, altijd handig, steranijs draagt bij aan een frisse adem.
Hier een ideale winterthee bij griep en verkoudheid: leg twee steranijsvruchten, een stuk verse gember van zo’n vier centimeter en een kaneelstokje in een flinke theekan. Giet hier 1,2 liter kokend heet water op en laat alles tien minuten trekken. Je kunt er eventueel je eigen favoriete zwarte, groene of rooibosthee aan toevoegen.
6. Gember
Gember is je EHBO-kist in wortelvorm. Goed bij griep en verkoudheid, bij ontstekingen, misselijkheid en hoofdpijn. Pukkeltje? Een plakje gember erop schijnt wonderen te verrichten. Verkouden? Zodra de eerste nies zich aankondigt, is het tijd je eigen gemberbrouwsel te maken.
Zo maak je de lekkerste gemberthee: schil een stuk verse gember ter grootte van een duim, snijd deze in plakjes en leg in een pan. Giet hier een halve liter kokend water op en breng dit aan de kook. Laat het tien minuutjes pruttelen met het deksel op de pan en gooi alles door een fijne zeef. Knijp een citroen uit en voeg het sap aan je thee toe. Eventueel kun je er nog een lepeltje honing bij doen. En blijf vooral ook met verse gember koken. Er zitten veel vitamines (A, C, E, B), in magnesium, ijzer, zink, calcium en bètacaroteen.
Meer gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.