Hoewel de winter nog maar net op weg is, is het zo warm geweest dat hazelaars en elzen extra vroeg in bloei zullen komen. Als je normaal gesproken aan het begin van het jaar begint te snotteren, kan het zo zijn dat nu de hooikoorts al losbarst. Dit laat Allergieradar weten.
Door de opwarming van de aarde is de gemiddelde temperatuur steeds verder gestegen. Vijftig jaar geleden zou rondom deze tijd een temperatuur van 2,9 graden Celsius normaal zijn geweest, nu is dat gemiddeld 3,7 graden en dat halen we dit jaar zelfs niet. De gemiddelde temperatuur lag in december namelijk op bijna zes graden. Het gevolg is dat bomen steeds eerder tot bloei komen.
Boompollen in de lucht
Er zijn verschillende soorten elzen, die op verschillende tijden bloeien. Buitenlandse varianten horen normaal gesproken pas half januari in bloei te zijn, maar het afgelopen jaar stonden ze voor de kerst al in bloei. Het gaat dan om de – houd je vast – Kaukasische els (Alnus subcordata) en de Spaeth (Alnus x spaethii).
Hoewel er nog maar weinig pollenkorrels zijn geteld, kan het aantal elzenpollen bij droog weer oplopen tot tweehonderd pollen per kubieke meter lucht. Er zijn gelukkig wel lichtpuntjes voor mensen met hooikoorts: uitheemse elzen bloeien meestal maar een paar dagen en bij veel wind en regen worden de pollen snel weggespoeld.
Minder pollen van de hazelaar
Hazelaars laten minder pollen achter in de lucht, maar ook deze boom bloeit steeds vroeger. Vijftig jaar geleden stond de hazelaar gemiddeld genomen pas half februari in bloei, vorig jaar bloeide op zes januari al de eerste hazelaar. Ook werd vorig jaar de hoogste pollenconcentratie van de hazelaar gemeten: per kubieke meter lucht zijn er 25 hazelaarpollen. Dit is nog altijd minder dan de els.
Een allergische reactie op pollen
Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor pollen. Je lichaam geeft dan een overdreven afweerreactie tegen boom- of graspollen. Dit zijn onzichtbare, kleine stuifmeeldeeltjes. Meestal heb je een allergie voor één of een paar pollen. Elzen en hazelaars geven in januari de eerste pollen. De laatste pollen dwarrelen in september door de lucht, het zijn de pollen van de bijvoet die dan problemen kunnen geven. Een allergie voor graspollen komt het meeste voor. Graspollen zitten vanaf mei tot juli in de lucht.