Kijk je op een tube zonnebrandcrème, dan is de kans groot dat je de afkortingen UVA en UVB op de verpakking spot. Deze afkortingen hebben alles te maken met de straling van de zon, maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze soorten straling? Leggen wij je uit.
De zon bestaat uit drie soorten licht: infrarood licht, zichtbaar licht en ultraviolet licht. De ultraviolette straling van de zon, ook wel de UV-straling, heeft invloed op de huid en bestaat uit verschillende soorten, waarvan UVA en UVB de bekendste zijn. Beide soorten straling hebben een ander effect hebben op onze huid en gezondheid. Maar wat dan precies?
Wat is UVA straling?
UVA is het hele jaar aanwezig en gaat dwars door wolken en glas. Voor deze straling hoeft dus niet altijd een zon aanwezig te zijn. Deze straling maakt ongeveer 95 procent uit van de UV-straling die de aarde bereikt, heeft een langere golflengte en dringt daardoor dieper door in de huidlagen.
Dit zijn de effecten van UVA straling:
- Huidveroudering: UVA straling dringt door tot in de diepere lagen van de huid, waar het collageen en elastine beschadigt. Gevolg? Rimpels!
- Bruine kleur: UVA straling is ook verantwoordelijk voor je zongebruinde huid. Deze pigmentatie verdwijnt wel weer na een tijdje.
Wat is UVB straling?
UV-B is met name in de lente en de zomer aanwezig. Vooral bij een fellere zon tussen 12.00 en 16.00 uur is deze straling het krachtigst. UVB straling vormt de overige 5 procent van de UV-straling die de aarde bereikt en heeft een kortere golflengte dan UVA. De straling dringt niet zo diep door in de huid, maar heeft wel direct zichtbare en voelbare effecten.
Dit zijn de effecten van UVB straling:
- Zonnebrand: UVB straling is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand. Het beschadigt de buitenste huidlagen en kan bij te veel en te lang zonnen leiden tot een pijnlijke en verbrande rode huid.
- Vitamine D: Een positief effect van UVB is dat het de aanmaak van vitamine D in de huid stimuleert. Dit is belangrijk voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
- Verdikt de huid: Nog een belangrijke functie van UVB straling is dat het de opperhuid verdikt. Hierdoor wordt de lederhuid (dieper liggende laag van de huid) beschermd tegen teveel zonlicht
- Risico op huidkanker: UVB straling veroorzaakt directe DNA-schade, wat kan leiden tot huidkanker.
Wist je dat er ook UV-straling bestaat? Dit is de meest krachtige en de meest gevaarlijke stralingsvorm. Gelukkig wordt deze straling tegengehouden door de dampkring. De ozonlaag speelt daarbij een belangrijke rol. UVC kan ons afweersysteem verzwakken en is kankerverwekkend. Normaal bereikt het de aarde niet, maar door het bekende gat in de ozonlaag kan het toch gevaarlijk zijn.
Tips om je te beschermen tegen UV-straling
Genoeg redenen dus om je goed te beschermen tegen UVA én UVB-straling. Hier zijn een paar tips:
- Kies de juiste zonnebrandcrème: Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème zowel tegen UVA als UVB straling beschermt. Kijk naar labels met ‘breed spectrum’ en een SPF van minimaal 30. Let op: zorg ervoor dat je zonnebrandcrème nog houdbaar is.
- Breng regelmatig opnieuw aan: Breng je zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan. Doe dit vaker als je zwemt of veel zweet.
- Draag beschermende kleding: Kleding met een UV-beschermingsfactor (UPF) biedt extra bescherming. Denk aan lange mouwen, een hoed en een zonnebril met UV-bescherming. Vooral voor kinderen zijn deze speciale UV-pakjes een must!
- Zoek de schaduw op: Niet alleen fijn voor verkoeling, maar ook een eenvoudige tips om je huid te beschermen: zoek de schaduw op, vooral tussen 10:00 en 16:00 uur, wanneer de zon het sterkst is.
- Wees alert, zelfs op bewolkte dagen: UV-stralen kunnen door wolken heen dringen, dus blijf jezelf beschermen.
Bron: De Huidkanker Stichting / KWF Kankerbestrijding
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.