Een ongeluk, je belt 112 en de ambulance is binnen vijftien minuten ter plaatse. Maar wist je dat je niet hoeft te duimen draaien tot de ambulance er is? Er zijn genoeg dingen die je in de tussentijd kunt doen om het zo makkelijk mogelijk te maken voor het ambulancepersoneel. Wij geven je een handig stappenplan om in actie te komen.
Wie 112 belt, krijgt binnen tien seconden een medewerker van de meldkamer aan de lijn. Per jaar wordt er 4,5 miljoen keer 112 gebeld, waarvan 1,1 miljoen reële meldingen zijn. De andere meldingen zijn vaak broekzakbellers. Het gesprek gaat meestal als volgt:
- De meldkamerspecialist vraagt of je de politie, brandweer of ambulance nodig hebt en uit welke plaats je belt. Je wordt dan meteen doorgeschakeld.
- Als je denkt dat er een ambulance nodig is, word je doorverbonden naar de meldkamerspecialist ambulancezorg. Volgens een vast protocol worden er vragen gesteld en wordt er beoordeeld of er echt een ambulance nodig. Vertel kort en bondig waarom je belt. Hoe duidelijker je bent, hoe sneller de hulp er kan zijn.
- Houd je telefoon in de gaten als de ambulance onderweg. Het ambulancepersoneel belt vaak met extra vragen en geeft zorginstructies. Heel belangrijk.
Als de ambulance onderweg is
Dit kun je doen als de ambulance onderweg is:
- Houd je telefoon in de gaten en volg de zorginstructies op van het ambulancepersoneel.
- Verplaats het slachtoffer niet als hij of zij op een veilige plek ligt. Dit kan het letsel alleen maar verergeren. Wacht tot de ambulance er is.
- Laat iemand de ambulance opwachten. Vaak is een huisnummer slecht te zien.
- Zet de (voor)deur open en een buitenlamp aan als het donker is. Ook slim: de alarmlichten van een auto aanzetten om duidelijk te maken waar de ambulance moet zijn.
- Maak ruimte, zodat de mensen van de ambulance snel bij het slachtoffer kunnen.
- Zet huisdieren apart.
- Leg alvast spullen klaar, zoals een legitimatie, ziekenhuispasje en een (actuele) medicijnlijst.
Als de ambulance er is
Je bent niet nutteloos als de ambulance er is, maar kunt het volgende doen:
- Houd afstand. Het ambulancepersoneel heeft ruimte nodig om hun werk te doen. Respecteer ook de privacy van het slachtoffer, film of fotografeer het slachtoffer niet .
- Geef alle informatie. Ook als het gaat om drank of drugs. De mensen van de ambulance hebben een beroepsgeheim.
- Heb geduld. Vaak wordt er gevraagd waarom de patiënt niet direct naar het ziekenhuis wordt gebracht. Een ambulance is eigenlijk een rijdend ziekenhuis, ter plekke wordt er heel veel gedaan.